70 YIL ÖNCE DE İSTEKLER AYNIYDI
Tarihi ve stratejik açıdan önemli bir misyona sahip olan Erzurum’un geçmişinde önemli bir yere sahip olan zamanın yerel gazeteleri kentin gelişimi hakkında önemli ipuçları veriliyor. 1936 yılında da Çifte Minareli Medresenin onarımından bahsediliyor ve kentte etnografya müzesi kurulması yönündeki istekler gündeme getirilerek, kentin tarihi ve kültürel vizyonu ön planda tutuluyor.
1930’lu yıllarda Erzurum’un gündemini irdeleyen yerel gazeteleri incelediğimizde kentte yaşanan olumsuzlukların bundan 70 yıl önce gündeme getirildiğini ve sorunun çözümü için ancak bu yıllarda çözümler üretildiği anlaşılıyor. 26 Mart 1936 yılında çıkarılan Erzurum’un bir yerel gazetesindeki tarihi ve kültürel konumu irdeleyen gazete makalesi bu konuda sadece bir örneği oluşturuyor.
ÇİFTE MİNARELİ MEDRESENİN ONARIMI O YILLARDA DA GÜNDEMDE
26 mat 1936 yılanda çıkan gazete makalesinde zamanın kültür ile ilgili kurumun yöneticisinin tayin edilmesine ilişkin görüşler yer alıyor, ve şu ifadeler kullanılıyor, “ Mustafa Reşit Erzurum kültürüne yıllardan beri bütün varlığın vermiş kıymetli bir idareci.Onun döneminde tek öğretmenli olan birçok köy okulu bulunuyordu. Öğretmen sayısı artırıldı, onun döneminde köy öğretmenleri folklarla tanıştırıldı, bunların yanında Selçuklu ve İlhanlı Türklerinden kalan kıymetli Çifti Minareli Medrese onarılmalıdır. Erzurum’a etnografya müzesi kurulmalıdır”
KÜLTÜR MÜDÜRÜ ÖZTÜRK GEÇMİŞİ DEĞERLENDİRDİ
Kültür ve turizmin anlatıldığı gazete sütünü hakkında görüşlerini aldığımız bugünkü yönetici Fikret Öztürk ise, kentte 70 yıl önce konuşulanların bugünlerde meyvelerini vermeye başladığını belirterek, kentin tarihi ve kültürel açıdan kalkınması için yoğun gayret içerisinde olduklarını ifade etti.
Onarımı yılardır gündemde olan Çifte Minareli Medresenin onarımına başlanacağını belirten Öztürk, “ Erzurum’da o günler de kültür ve tarihsel gelişim konuşuluyormuş, kentte bu konuda önemli bir kamuoyu oluşmaya çalışan gazete makalesinde tarih ve kültüre yönelik analizler yapılmış. Cumhuriyetin ilk yıllarında kentin gelişmesi anlamında önemli adımlar atılmıştır. Kentin tarihi dokusunun ön plana çıkması için ne gerekiliyorsa o yapılıyor. Erzurum’un tarih ve kültür anlamında ne kadar önemli olduğu zamanın yazıldığı belgesiyle bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi.