''ATATÜRK'Ü ANARKEN'' KONFERANSINDA KONUŞAN PROF.DR. İNÖNÜ:
"KURTULUŞ MÜCADELEMİZİ ÇOK İYİ BİLMELİYİZ"
Dün Sabah Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki törenlere katılan Erdal İnönü, daha sonra Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Atatürk'ü Anarken" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
İnönü, öğretim üyeleri ve öğrencilerin ilgi gösterdiği konferansta Atatürk'ü ve onunla geçen anılarını anlattı. Atatürk'ün ölümünde kendisinin 12 yaşında olduğunu söyleyen İnönü, Atatürk'ün büyük Nutku'ndan bölümler okuyarak değerlendirmeler yaptı.
KONFERANSA YOĞUN İLGİ VARDI
Prof. Dr. Erdal İnönü, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği mücadelenin, günümüz gençleri ve öğrencileri tarafından örnek alınması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. İnönü, Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Atatürk'ü Anarken'' konulu konferansta, Atatürk ve babası İsmet İnönü ile ilgili anılarını anlattı.
NUTKU OKUMAK MİLLİ GÖREV
Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı'nda bir destan yazdıklarını belirten Prof. Dr. İnönü, ''Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı mücadelesi, gençlerimiz tarafından örnek alınmalıdır. Gençlerimiz özellikle Atatürk'ün Nutku'nu okumalıdır. Defalarca okumalıdırlar. O zaman Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı'nda nasıl bir destan yazdığı daha iyi anlaşılır'' dedi.
ATATÜRK BİLİME ÇOK ÖNEM VERİRDİ
Atatürk'ün bilime çok önem veren ileri görüşlü bir yapısının olduğunu ifade eden Prof. Dr. İnönü, ''Liderler sezgileri kuvvetli ve idealist bir yapıya sahiptirler. Atatürk'te de bu yönler çok kuvvetlidir. Atatürk'ün ayrıca, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” diyecek kadar bilime önem veren artı bir özelliği vardır'' diye konuştu.
ATATÜRK HEM ASKERİ HEM SİYASİ DEHADIR
Babası İsmet İnönü'nün kendisine Atatürk'ün siyasi yönünün çok güçlü olduğunu söylediğini anlatan Prof. Dr. İnönü, ''Atatürk askeri deha olmanın yanında siyasi bir dehadır'' dedi.
KURTULUŞ SAVAŞI TARİHTE EMSALİ OLMAYAN BİR DESTANDIR
Babasının Atatürk'ün siyasi dehasının askeri dehasından fazla olduğunun defalarca altını çizdiğini vurgulayan İnönü, her ülkenin destanları olduğunu; ancak Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nın tarihteki en büyük destan olduğunu bildirdi. Gençlere Atatürk'ün Nutku'nu okumalarını tavsiye eden İnönü, büyük hedeflere ulaşmak için karşılaşılacak küçük engellerin zaman kaybedilmeden aşılması gerektiğini söyledi.
Öğrencilerin alkışlarıyla destek verdiği İnönü'ye Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz tarafından bir şükran plaketi takdim edildi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdiği konserin ardından oditoryumda "Fotoğraflarla Atatürk Sergisi" açıldı. Sergiyi Rektör Sütbeyaz ile gezen Erdal İnönü, Atatürk fotoğraflarını tek tek inceledi.
İnönü, öğleden sonra Erzurum'dan İstanbul'a hareket etti.