Gelirler Bölge Müdürlüğü ve Defterdarlık tarih oluyor
Gelirler Bölge Müdürlüğü ve Defterdarlıkların kapatılması ile Gelirler Bölge İdare Başkanlığı kurulacak. Konuyla ilgili olarak Gelirler Bölge Müdürü İlhan Yıldız ERZURUM Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada kurumun bundan sonraki işleyişi hakkında bilgiler verdi.
Gelirler Bölge Müdürü İlhan Yıldız, Defterdarlık ve Gelir Bölge Müdürlüklerinin kapatılması konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kurumların kapatılması ile çalışanların mağdur olmayacağını belirten Yıldız, şu an bölge müdürlüklerine 13 ilin bağlı olduğunu ve yeni yapılanmadan sonra Gelir İdaresi’ne 9 ilin bağlı bulunacağını ifade etti.
54 VERGİ DENETMENİ GÖREV YAPIYOR
54 vergi denetmenin bölge müdürlüklerinde görev yaptığını belirten Yıldız, “ Gelirler Bölge Müdürlüğümüzde şu an 54 vergi denetmeni görev yapıyor. Bölgemize 8 vergi denetmeni daha atanacak. Yeni Gelir İdareler yasası ile Bölge Müdürlükleri ve defterdarlıklar kapatılıyor. Yeni tasarı çalışanlar açısından hiçbir mağduriyet oluşturmayacaktır, Genel Müdürümüzün de açıkladığı gibi hiçbir olumsuzluk yaşanmayacak. Müdür yardımcısı ve şef kadrolarının yeniden ihdası, denetmenlikten geçen ve kamuda görev yapanların yeterlilik sorunu, grup başkanlığı ve grup müdürlüğü , kadrolarına atamalarda vergi dairesi müdürü , takdir komisyonu başkanı, devlet gelir uzmanlarının da ilave edilmesi, konusunda önerge hazırlanmıştır. Herhangi bir personelimizin azaltılması veya kadrolarının azaltılması söz konusu değildir” dedi.
BÖLGE BAŞKANLIĞINA 8 İL BAĞLI OLACAK
Gelirler Bölge Başkanlığına 8 ilin bağlı olacağını belirten İlhan Yıldız, “ Yeni idare tasarısında göre bölge başkanlığına Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Gümüşhane,Iğdır, Kars ve Muş illeri bağlı olacak. Bölge Müdürlüğümüz 1998’den beri hizmetlerini yürütüyor. Ülke çapında şu an 12 bölge müdürlüğü görev yapıyor” dedi.
BİR YILDA 4 TRİLYON VERGİ CEZASI ÖNGÖRÜLDÜ
Erzurum’da bir yılda yaklaşık 4 trilyonluk vergi cezası öngörüldüğünü belirten Yıldız, “Denetimlerimizde geriye doğru 5 yılı baz alıyoruz. Erzurum’da bir yılda 4 trilyon 217 milyar 745 liralık vergi cezası öngörüldü. Bu cezalar kesinleşmiş cezalar değil, itiraz ve uzlaşma yolu ile bu cezalarda düşüşler olabiliyor. 552 milyarlık cezada uzlaşma yoluna gidilmiş 10 milyara düşürülmüştür. Verginin asıl tutarında ve cezalarda uzlaşma sağlanabiliyor. Vergi Usul Kanunun 359. maddesinde sayılan kaçakçılık fiilleri uzlaşma kapsamına girmiyor” dedi.
VERGİLERİN ARTMAMASI İÇİN KURALLARA UYULMALI
Vergilerin artırılmaması için vergi kanununda yer alan kanunlara uyulmasının büyük bir gereklilik arz ettiğini belirten Yıldız, “ Mükelleflerimizin cezaya düşmemesi için vergi kanunlarına uyması gerekiyor. Vergi cezalarının aylık gecikme faizleri yüzde 3’e indirildi. Bu bağlamda verginin zamanında ödenmesi de bir diğer önemli etken, beyannameler usulüne uygun doldurulmalı, yanlış beyandan kaçınılmalıdır” dedi.
İNTERNET SAYFASI AÇTIK
Gelirler Bölge Müdürlüğü’nün Internet sitesi açtığını belirten Yıldız, “ Sitemizde vergi ile ilgili her türlü sorun ve ihbar iletilebilir. İnternet sayfamızda Erzurum ve bölge illerinin vergi cezaları, vergi denetimleri gibi bir çok bilgi yer alabiliyor. Konuyla ilgili maliye.gov. tr adresinden bakanlığımız birimlerinden Erzurum Gelirler Bölge Müdürlüğü’ sitesine girilebiliyor” diye konuştu.
E- BEYANNAMELER İŞLEMELERİ KOLAYLAŞTIRACAK
Vergide etkinliğin sağlanması ve vatandaşa kaliteli hizmet sunulması çerçevesinde bir takım düzenlemeler yapıldığını belirten Yıldız, “ vergi usul kanunun mükerrer 257. maddesinin bakanlığımıza verdiği yetkilerle; yıllık gelir vergisi beyannamesi, kurumlar vergisi beyannamesi, geçici vergi beyannamesi, özel tüketim vergisi beyannamesi, özel iletişim vergisi beyannamesi, şans oyunları beyannamesini elektronik ortamda gönderilmesi mecburiyeti getirilmiştir” dedi.
200 milyarın üzerinde aktif toplamı olan ve 400 milyar liranın üzerinde cirosu olan işletmelerin e- beyanname vermesinin zorunlu olduğunu belirten Yıldız, “ 31.12. 2004 tarihi itibariyle aktif toplamı 200 milyar lira veya 2004 hesap dönemine ait ciroları toplamı 400 milyar lirayı aşan ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerden dolayı gerçek usulde vergilendirilen Gelir Vergisi ve Kurumlar vergisi mükellefleri , yıllık gelir vergisi beyannamesi ve geçici vergi beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Aktif toplam ibaresi vergi usül kanunun 175 ve mükerrer 257. maddeleri uyarınca tespit edilen muhasebe standartlarına , tek düzen hesap planına ve mali tabloların çıkarılmasına ilişkin usul ve esaslara uygun olarak düzenlenmesi ve enflasyon düzeltilmesine tabi tutulmuş, bilançonun aktifinde yer alan işletme varlıklarından oluşan net aktifi , ciro toplamları ibaresi aynı mevzuata uygun olarak düzenlenmiş gelir tablosunda yer alan bu mükelleflerin söz konusu hadleri aşmaları durumunda, beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmaları gerekiyor” dedi.