Erozyon, Erzurum’da ciddi bir tehdit olarak algılanmaya devam ediyor. Erzurum’daki toprakların 1 milyon 39 bin 365 hektar alanlık kısmının şiddetli erozyona maruz kaldığı bildirilirken, 110 bin 721 hektarlık alan ise, çok şiddetli erozyonun tehdidi altında.
//TORAMAN ERZURUM’DAKİ EROZYON DURUMUNU AKTARDI
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, Erzurum’da erozyon tehlikesinin boyutları ve erozyona karşı alınan tedbirlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Erzurum’un, erozyon tehdidiyle karşı karşıya bulunan şehirlerden birisi olduğunu bildiren Toraman, toprakların çok büyük bir bölümünün, şiddetli erozyona maruz kaldığını dile getirdi. Şehir genelindeki toprakların 1 milyon 39 bin 365 hektar alanlık kısmının şiddetli erozyona, 110 bin 721 hektarlık alanın ise, çok şiddetli erozyonun tehdidi altında olduğunu belirten Toraman, 821 bin 61 hektarlık toprak alanın ise, orta dereceli erozyona maruz kaldığını kaydetti. Hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması sonucunda çevre sorunlarının ortaya çıktığını kaydeden Toraman, bu sorunlardan birisinin de, erozyon olduğuna dikkati çekerek, “Orman varlığının korunması, erozyonu önleyen en önemli tedbirlerden birisidir. Bu bakımdan akışa geçen toprakların durdurulmasına yönelik Erozyon Kontrol ve Ağaçlandırma çalışmaları önemli bir yer tutmaktadır. Yine coğrafi bakımdan, ülkemiz toplam alanın yüzde 46'sı eğimli, yüzde 62,5'luk kısmı ise, yüzde 15'den fazla eğimli olup, bu da topraklarımızın yüzde 75'inin şiddetli ve çok şiddetli erozyona maruz kaldığını göstermektedir.” diye konuştu.
//EROZYONUN ÖNLENMESİ İÇİN KAPSAMLI MÜCADELE ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLÜYOR
Erzurum’daki erozyon tehlikesi karşısında tedbir alınmasının, büyük bir zorunluluk haline geldiğini kaydeden İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, bu olumsuzlukların giderilmesi için orman varlığının yüzde 10'lardan ideal oran olan yüzde 30'lara çıkarılmasının amaçlandığını dile getirdi. Akışa geçen toprakların durdurulması amacıyla geçmişten 2008 yılına kadar 32 bin 700 hektar alanda çeşitli çalışmalar yapıldığını anlatan Toraman, Havza -Projeler kapsamında Sarıçam başta olmak üzere, Kuşburnu, Ceviz, Badem, İğde, Aylantus, Mahlep gibi erozyon önleyici ve köylüye gelir getirici türler kullanıldığını söyledi. Toraman, “Yine yöre halkının çalıştırılarak istihdam sağlanması, çalışma alanların korunması köylüye yaptırılarak koruma paraları aktarılmakta ve ekonomik girdiler sağlanmış olup, bu kapsamda geçmişten 2008 yılına kadar 63 milyon adet fidan toprakla buluşturulmuştur. 2008 ile 2012 yıllarını kapsayan Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı kapsamında ise, Erzurum’da Ağaçlandırma, Erozyon, Rehabilitasyon, Mera Islahı çalışmaları olarak, 41 bin 900 hektar alanda program verilmiş ve 5 yıl içerisinde 35 milyon fidanın toprakla buluşturulması hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.
//AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI…
Üst havzalarda bu çalışmalar yapılırken il, ilçe, belde ve köy merkezlerinde ise, askeri birlik, Jandarma, karakol, okul bahçeleri, sağlık ocağı bahçeleri, organize sanayi bölgeleri, cezaevi bahçeleri, karayolları, cami bahçeleri ve mezarlıklarda eş zamanlı ağaçlandırma çalışmaları yürüttüklerini anlatan Toraman, şunları kaydetti: “Tüm bu çalışmalarda ihtiyaç duyulan fidanın karşılanması için Fidanlık Mühendisliğimizde hem ilimizin, hem de toplam 10 ilin fidan ihtiyacını karşılamak üzere üretim programımız her sene artan oranda devam etmekte, bu kapsamda; 2003 yılında 3 milyon 108 bin adet üretim programı, 2008 yılında 4 milyon 700 bine, 2009 yılında ise, 6 milyon 750 bine çıkarılmıştır. Bunun yanında ilk defa hayatiyete geçirilen Satın Alama Garantili Fidan Üretimi çerçevesinde 1 milyon 850 bin adet üretim programı köylümüze verilmiş, 2010 yılında toplam fidan üretimimiz 8 milyon 750 bin adet üretim programı olarak planlanmıştır.” dedi.