Kamu kurumlarının 5378 Sayılı Engelliler Kanunu'na göre 2012 yılı sonuna kadar hizmetlerini engellilere uygun hale getirmesi gerektiğini hatırlatan TSD Başkanı Efe, özellikle okulların bu kanunun kapsamına girdiğini belirtti. Okulların 24 Eylül'de açılacağını dile getiren Efe, Erzurum il merkezi ve ilçelerdeki okulların yüzde 97'sinin engellilerin eğitimi için düzenlenmediğine dikkat çekti.
OKULLARDA ENGELLİ ÖĞRENCİLER DE DÜŞÜNÜLMELİ
Koltuk değnekli ve tekerlekli sandalyeli öğrencilerin fiziki yetersizlik nedeniyle derslerinde başarılı olamadığına işaret eden Efe, "İl merkezindeki kaç okulda ortopedik engelliler için tuvalet var? Ya da tekerlekli sandalye için rampa? Eğitim ve öğretim hep sağlıklı ve sağlam öğrenciler için tasarlanmış. Ancak bu okullara giden ortopedik engelli öğrenciler hep göz ardı edilmiş ya da unutulmuş. Yeni eğitim öğretim dönemi başlamadan küçük tadilat çalışmalarıyla okullarımız ortopedik engelli öğrencilerin rahatça yararlanabileceği bir hale getirilebilir." dedi.13 yaşında geçirdiği trafik kazası sonrasında tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Mustafa Kurt (21) ise okul binasının giriş kısmında tekerlekli sandalye rampası olmadığı için eğitimini yarıda bıraktığını kaydetti.
LEĞENDEKİ ÇOCUK MAHSUN: BEN ŞANSLIYIM
Kamuoyunun "leğendeki çocuk" olarak tanıdığı Mahsun Şengül de, eğitimini devam ettirdiği Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu İlköğretim Okulu'nda engelli rampası ve tuvaleti bulunduğu için kendisini şanslı ve ayrıcalıklı hissettiğini söyledi. Şengül, kendisinin okulunda sahip olduğu imkânlara diğer ortopedik engellilerin de sahip olmasını temenni ettiğini belirterek, "Tekerlekli sandalyemle okuluma rahatça gidip gelebiliyorum. Çünkü okulda asansör var, engelli tuvaleti ile tekerlekli sandalye rampası var." diye konuştu.