ERZURUM'DA HAYVANCILIĞI CANLANDIRACAK DEV PROJE:
SANAL TAKİP
Erzurum'da, Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DOĞTÜBES) tarafından hazırlanan besicilik projesi kapsamında besicilere dağıtılması planlanan inekler, internet üzerinden takip edilecek.
Sosyal Riski Azaltma Projesi Programı Yerel Girişimciler Bileşenine yönelik olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nce başlatılan çalışma kapsamında DOĞTÜBES tarafından hazırlanan projede, ineklerin internet ortamında 24 sat izlenmesi planlandı.
DOĞTÜBES Başkanı Nazmi Ilıcalı, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılık ve tarımsal faaliyetleri canlandırmaya yönelik projeler üreten birliklerinin, son olarak besicilere dağıtılması planlanan ineklerin kulaklarına GPRS cihazı yerleştirilerek hayvanların takibini yapmayı hedeflediğini söyledi.
UYGULAMA İKİ AY İÇERİSİNDE BAŞLIYOR
Ilıcalı, söz konusu projenin Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü'nce kabul gördüğünü ve uygulamanın 2 ay içerisinde başlayacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Büyük şehirlerde güvenlik için özellikle otobüs durakları ve metro istasyonlarının izlenmesinde kullanılan GPRS aletini, ineklerin izlenmesinde kullanmaya yönelik bir proje geliştirdik. Projemiz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nden kabul gördü. İlk etapta 240 adet sipariş verdiğimiz cihazların maliyeti ise 50-75 YTL arasında. Daha önceleri çiftçimize destek olarak hayvan verilmiş, ancak sonrasında gerekli özen gösterilmemiştir. Oysa yapılacak kontrol, çiftçiye sağlanan destekten daha önemlidir.''
Her ineğe belli bir kod verileceğini bildiren Ilıcalı, ineğin kulağına takılan cihazın çıkarılması, ineğin satılması veya kesilmesi durumunda, anında haberdar olabileceklerini belirtti.
YEDİ AYDA 4 BİN 200 KG SÜT
DOĞTÜBES Başkanı Nazmi Ilıcalı, dağıtılması planlanan ineklerin esmer, simental ve montofon ırkından olacağını belirterek, söz konusu ineklerin ilk etapta, Erzurum merkez, Ilıca ve Pasinler İlçeleri'nden toplam 15 köyde, 95 çiftçiye 2'şer adet dağıtılacağını bildirdi.
Çiftçilerden tek isteğin ineklerden yedi ay içerisinde en az 4 bin 200 litre süt veriminin sağlanması olduğunu anlatan Ilıcalı, ineklerin mavi sertifikalı ve soy kütüğüne kayıtlı olacaklarına da dikkat çekti.
Ilıcalı ayrıca, proje kapsamında toplamda 2 bin 200 adet ineğin çiftçiye dağıtılmasının planlandığını ifade etti.
BÜROKRATİK İŞLEMLER VE BÖLGE BESİCİLERİNİN YAPISI...-
DATÜBB Başkanı Nazmi Ilıcalı, söz konusu proje için 6 mühendisle birlikte uzun süredir çalıştıklarını belirterek, projenin hazırlanmasında en büyük sıkıntılarının ise bürokratik işlemlerin uzun sürmesi ve bölge besicilerinin birbirlerine kefil olmaya olumsuz yaklaşmaları olduğunu ifade etti.
Proje için gruplar oluşturulduğunu ve 33 besicinin birbirlerine müteselsil kefil olmaları gerektiğini kaydeden Ilıcalı, şöyle devam etti:
''Proje hazırlanırken, defalarca Ankara'ya gidip geldim. 6 kişilik ekiple birlikte özverili ve sabırlı bir çalışma sergiledik. Türkiye'de ilk niteliğinde olan bir proje geliştirdik. Bölgemizdeki besicilerin yapısı da grup halinde çalışmaya elverişli değil. Proje için ya banka teminatı ya da oluşturulan 33'er kişilik gruplardaki besicilerin birbirlerine kefil olması şartı gerekliydi. Diyaloglarımızla bu sorunları aştık ve sonunda projemizi tamamladık.''