Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, kentte yıldan 90 ile 120 trilyon lira arasında paranın başta Erzurum olmak üzere başka illere gittiğini belirterek, “Sağlık hizmetini tam oturtabilirsek, sevk edilecek hasta sayısı çok aza inecek ve bu para ilde kalacak” dedi.
//REKTÖR GÜVEN AÇIKLAMA YAPTI
Rektör Abamüslüm Güven, inşaatı devam eden araştırma hastanesinin ekim ayında hizmete gireceğini söyledi. Rektör Güven, “Tıp fakültemizde de güzel gelişmeler oluyor. Araştırma hastanemiz bu yılın ekim ayında tümüyle faaliyete geçecek. O zaman Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, çevre illerin olduğu gibi, kapılar açıldığında komşu ülkelere de sağlık hizmeti sunacak. Dolayısıyla bu kez Kars, sevk eden değil sevkle hasta bakan bir yer olacak” diye konuştu.
//ERZURUM’UN YÜKÜ HAFİFLEYECEK
Rektörlük görevine başladığında öncelikli olarak tıp fakültesine el attığını ifade eden Prof. Dr. Güven, “Tıp fakültemiz vardı, ama sağlık hizmeti vermiyordu. Hastanemiz olmadığı için doktor da gelmiyordu. Bunun için öncelikli olarak bu soruna el attım. Birileri bana 'altından kalkamazsın, bırak bu işi' dedi, ancak ben dinlemedim. Öncelikli olarak yataklı tedavi için cebimizden para harcamadan medikal merkezini Karslı iş adamlarımızın katkısıyla yataklı hastaneye dönüştürdük. Sonra başka bir binada poliklinik hizmeti vermeye başladık. Doktorlar Kars'ı tercih etmiyor, ama kişisel girişimlerimizle öncelikle hemşehrilerimizi arayıp Kars'a gelmelerini sağladık. Şu anda, Amerika'da 7 yıl uzmanlık eğitimi almış beyin cerrahı profesör bir arkadaşımız başladı. Ardından yine profesör kadın doğum uzmanı bir hemşehrimiz daha geldi. Yine bir kardiyolog arkadaşımız göreve başladı ve şu anda Kars'ımızın medeni iftiharı olan dünyaca ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in yanında asistanlık yapıyor, yakında doçent olarak Kars'a gelecek. Araştırma hastanemizde hizmete girdiğinde, inanıyorum ki artık by-pass ameliyatı bile yapabileceğiz. Kişisel girişimlerimizle geliştireceğimiz tıp fakültemiz, sağlık hizmetinde ihtiyacı tam olmasa bile büyük ölçüde karşılamış olacak” diye konuştu.
//“SEVKLE 90 İLE 120 TRİLYON BAŞKA İLLERE GİDİYOR”
Yeteri kadar sağlık hizmeti olmadığı için her yıl sevkli hastalarla birlikte Erzurum başta olmak üzere Kars'tan 90 ile 120 trilyon arasında paranın başka illere gittiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven, “Hastanın doktor seçme hakkı olduğu için yüzde yüz dışarıya sevkin önünü kesemezsiniz. Ama kaliteli ve donanımlı sağlık hizmetiyle bunu asgariye indirebilirsiniz. Vatandaş Kars'ta yeterli sağlık hizmeti bulamadığı veya göremediğine inandığı için Erzurum veya başka illere sevki tercih ediyor. Böyle bir tercihe müdahale etme şansınız yok. Ama burada profesörler olursa, doçentler olursa, donanımızın olursa hastamız neden başka ile gitmeyi tercih etsin? Şu anda Kars Devlet Hastanemizde yoğun bakın ünitesi hizmete girdikten sonra sevkin azaldığını öğrendim. Sevindirici bir durum. Hastanemizde tam teşekküllü hizmete girdiğinde dışarıya sevki en az düzeye indireceğimize inanıyorum. Dolayısıyla sevkle birlikte dışarıya akan trilyonlarca lira da Kars'ta kalmış olacak. Bu da Kars ekonomisine ciddi bir canlılık getirir. Aynı zamanda, sevk vermediğiniz gibi, komşu illerden, hatta kapılar açıldığında komşu ülkelerden de hasta gelir. Bu da artı bir kaynaktır. Sağlık hizmetinde Kars Devlet Hastanesi'yle koordineli çalışmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.