Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, 2023 yılında yolcu kapasitesini 350 milyona, terminal kapasitesini 368 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 2009 yılı sonunda, 85 milyon 787 bin 732 yolcuya hizmet verildiğini ve uçak trafiğinde ise 1 milyon 61 bin 559 sayısına ulaşıldığını kaydeden Birdal, "Türkiye genelinde, 2010 yılı toplam yolcu beklentimiz 93 milyon 730 bin 50 kişidir. Uçak trafiği beklentisi ise 1 milyon 136 bindir" dedi.
DHMİ'nin 2009 yılı içinde gerçekleştirdiği faaliyetler, Türk ekonomisine yaptığı katkılar, 2010 ve sonraki yıllardaki hedef ve programlar konusunda bilgi veren Birdal, 2009 yılında DHMİ'de bulunan havaalanlarının alt ve üst yapı ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılan fiili harcama tutarının 435 milyon TL olduğunu ifade etti.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal yoğun trafiği nedeniyle yıpranan ve doğu meydanlarında mevsim değişiklikleri ve yoğun kış şartlarından etkilenen Pist, Apron ve Taksi yollarının belli bir program dahilinde yenilediğini, bakım ve onarımlarını gerçekleştirdiğini belirten Birdal, "Bu kapsamda, Atatürk Havalimanı 06/24 Pist Onarımı ve Uzatılması, Erzurum Havalimanı Pistinin CAT II Standartlarına Getirilmesi ve PAT Sahaları Onarımı Tadili ve İlave Apron Yapılması, Esenboğa Havalimanı Pistinin CAT III Standartlarına Getirilmesive PAT Sahaları Onarımı Tadili ve İlave Apron Yapılması, Antalya Havalimanı PAT Sahaları Onarımı, Kahramanmaraş Havaalanı PAT Sahaları Genişletilmesi, Adana Havalimanı PAT Sahaları Onarımı, Uşak Havaalanı PAT Sahaları Onarımı, Siirt Havaalanı PAT Sahaları Onarımı, Erzincan Havaalanı PAT Sahaları Onarım, çalışmalarını başlatmış ve bu yatırımların bir çoğunu hizmete verilme aşamasına getirmiştir. Ayrıca, Malatya Havaalanı Paralel Taksi yolunun Piste Dönüştürülmesi, Samsun-Çarşamba Havaalanı İkmal İnşaatı
projeleri tamamlanmıştır. Teknik blok ve kule yapımları kapsamında ise; Bursa-Yenişehir Havaalanı, Mardin Havaalanı, Adıyaman Havaalanı, Ağrı Havaalanı, Erzurum Havalimanı Teknik Blok ve Kule Yapımlarına 2009'da başlanılmış, Tekirdağ-Çorlu Havaalanı ile Denizli-Çardak Havaalanı Kule projeleri için ihaleye çıkılmıştır" dedi.
Kuruluşun 2009 yılında ekonomiye direkt katkılarının 143 milyon TL Kurumlar Vergisi, 425 milyon TL 2008 yılı temettü ödemesi, 435 milyon TL'de 2009 yılına ait peşin temettü ödemesi, 152 milyon TL Bütçe Katılım Payı olmak üzere toplam 1 milyar 155 milyon TL olduğunu kaydeden Birdal, Ayrıca 2009 yılında dünyada yaşanan finansal kriz nedeniyle havacılık sektörüne tarife indirimi yoluyla yapılan net katkı tutarı ise 43 milyon TL olduğunu söyledi.