Doğu’da kemik erimesi riski yüksek
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, insanların güneşten daha az yararlandığı ve sosyal etkinliklerin az olması yüzünden daha az hareket etmesi nedeniyle kemik erimesi hastalığına yakalanma riskinin fazla olduğu belirtildi.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kazım Şenel, yaptığı açıklamada, daha çok bilinen adıyla kemik erimesi hastalığına yakalanma riski konusunda bilgi verdi.
Kemik hastalığının (osteoporoz), kemiğin kalitesinin düşmesi ve kırılganlığının artması ile ortaya çıktığını ifade eden Şenel, hastalığın ilerlemesi halinde özürlülük ya da ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı.
Ortalama yaşama süresinin artmasının kemik erimesi hastalığının daha güncel hale getirdiğini anlatan Şenel, 50 yaş üzerindeki kadınların üçte birinin, erkeklerin de sekizde birinin kemik erimesi hastalığına yakalandığını söyledi.
Şenel ayrıca, bir kadının yaşamı boyunca kemik erimesi hastalığına bağlı olarak kırık geçirme riskinin yüzde 40, erkeğin ise yüzde 13 olduğunu belirtti.
RİSKİ ARTIRAN FAKTÖRLER
Şenel, kemik erimesi hastalığına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında, ileri yaş ve menopoz sonrası dönemin geldiğini vurguladı.
Bunun yanında, D vitamini eksikliği ile aşırı sigara ve alkol tüketiminin de söz konusu hastalığa yakalanma riskini artırdığını ifade eden Şenel, günde 5 fincandan daha fazla kahve içmenin de riski artıran önemli bir faktör olduğunu dile getirdi.
Kemik erimesi hastalığına kadınların yakalanma olasılığının erkeklere göre daha fazla olduğuna dikkat çeken Şenel, bu nedenle kadınların risk faktörleri konusunda daha hassas olmaları gerektiğine işaret etti.
DOĞU'DA RİSK DAHA FAZLA
Şenel, Türkiye'de kemik erimesi hastalığına yakalanma riskinin Doğu Anadolu Bölgesi'nde daha fazla olduğunu söyledi.
Bunun nedeninin özellikle D vitamini yetersizliği ve az hareketten kaynaklandığının altını çizen Şenel, şunları söyledi:
''Doğu'da, insanlar güneşten daha az yararlanabiliyor. Bu da, D vitamini eksikliğine yol açıyor. Bunun yanında, bölgede sosyal etkinlikler daha az. Bu durum da beraberinde az hareketi getiriyor. Her iki unsur da kemik erimesi hastalığına yakalanma riskini artıran faktörler.''
DÜNYADAKİ DURUM
Şenel, yapılan araştırmalara göre, AB ülkelerinde her 3 saniyede bir kemik erimesi hastalığından kaynaklanan kırık vakalarının oluştuğunu söyledi.
Dünyada 50-60 milyon osteoporoz hastası olduğunu belirten Şenel, bunun 10 milyonunun ABD'de olduğunun bilindiğini kaydetti. Kemik erimesi hastalığının tedavisinin uzun sürdüğünü ve maliyetinin de yüksek olduğunu anlatan Şenel, ABD, Kanada ve AB ülkelerinde, kemik erimesine bağlı kırıkların tedavisi, ameliyatı için yılda 48 trilyon dolar harcandığını ifade etti.
Şenel, kemik erimesi hastalığı konusunda bilinçli toplumun oluşmasını sağlamak için, çocukluktan başlayan ve erişkinlikte devam eden eğitimin verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.