Erzurum Atatürk Üniversitesi bölgede yönlendirici rol oynuyor. Türkiye’nin il kurulan beş üniversitesinden biri olan Atatürk üniversitesi, bölgedeki tüm illerde bulunan üniversitelerin kurucu üniversitesi durumunda bulunuyor.
//ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FARKI
Eğitim altyapısı oldukça güçlü olan, bilimsel araştırma sayısı bakımından da Türkiye’nin ilk on üniversitesi arasında yer alarak, bölge yüksek öğretiminde vizyon oluşturan Atatürk üniversitesi, diğer üniversitelere eğitimin yanı sıra, bilimsel açıdan teknik destekler de sağlıyor.
//FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl, üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra, bulunduğu ile ve yakın çevresine çeşitli bakımlardan katkı sağlaması gerektiğini belirterek, Fırat Üniversitesi olarak ildeki sivil-resmi kurum ve kuruluşlar ve halk ile bu işbirliğini geliştirme ve ortak hareket etme konusunda önemli çalışmalar yapmakta olduklarını söyledi.
Fırat Üniversitesi'nde yapılan her türlü bilimsel, kültürel ve sosyal etkinliklerin halka açık olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl, "Bu konuda kısıtlayıcı hiçbir uygulama söz konusu değildir. Bütün faaliyetlerimiz web sayfamızdan, mahalli basınımızdan ve Fırat Televizyonu'ndan halkımıza duyurulmakta, onların yoğun katılımı arzu edilmektedir. Bunun yanında şehirde yapılan ve davetli olduğumuz her türlü etkinliğe üniversite yönetimi olarak en üst düzeyde katılma hassasiyetimizin olduğu herkesin malumlarıdır. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir öğretim üyemiz sürekli görev yapmaktadır. Proje desteği verilmekte, bu projelerin hazırlanmasına katkı sağlanmaktadır. Ancak şurası iyi bilinmelidir ki, üniversite hiçbir zaman bir sanayicimizin teknik desteğe ihtiyaç duyduğu zaman sadece anlık sorununu çözeceği bir kurum da değildir. Fırat Üniversitesi sanayicimiz ve işadamlarımız ile Ar-Ge çalışmalarında bir arada olmalı, yeni projeleri, yeni yatırımları ve yeni hamleleri konuşmalı ve
planlamalıdırlar. Bu konudaki işbirliğine üniversite yönetimi olarak her türlü desteği vereceğimizi burada bir kez daha belirtmekte yarar görüyorum. Bu anlamda sanayici ve işadamına fayda sağlayacak en önemli girişim olarak Üniversitenin önderliğinde yürütülen Teknokent kurma çalışmalarını görmezden gelmemek gerekir" diye konuştu.
Üniversitenin, sivil toplum örgütlerinden gelen talepleri olumlu karşıladığına ve her zaman yardımcı olduklarına dikkat çeken Rektör Bingöl, "EFTUD, Elazığ Musiki Konservatuarı ve Kanal 23 ile ortaklaşa düzenlenen 'Harput Musikisi Yıldızını Arıyor' yarışma programına geçen yıl verdiğimiz desteği bu yıl da vereceğiz. Bu kurumlarımızın il dışındaki faaliyetlerini desteklediğimizi de belirtmek isterim. Sanatsal faaliyetlere 2009 yılında büyük destek verdik ve kapılarımızı açtık. Valilik, belediye ve üniversite işbirliği ile düzenlenen Hazar Şiir Akşamları'na ve Türk Dünyası Hizmet ödüllerine akademik ve idari personelimiz ile katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu işbirliği çalışmalarında üzerimize düşeni hiç düşünmeden en iyi şekilde yapacağımıza kimsenin şüphesi olmamalıdır. Kaliteli sanatsal yapımlara ve özellikle Kamu yararına çalışan derneklerin faaliyetlerine desteğimiz devam edecektir. Üniversitenin faaliyetleri şehre duyurulmasına rağmen, çok kaliteli bilimsel ve kültürel etkinliklerde salonumuza üniversite dışından katılım istenilen düzeyde olmamaktadır. Nahcivan Devlet Üniversitesi Halk Oyunları ve Halk Müziği sanatçılarının muhteşem Nevruz konseri yeterli ilgiyi şehirden görmedi. Kariyer günlerinde, alanlarında zirveye çıkmış Tevfik Yamantürk, Süleyman Orakçıoğlu ve Metin Özkan gibi isimleri dinlemeye, ilgili sektörlerin temsilcileri maalesef pek rağbet göstermedi. Bahar şenliklerimiz halka açık yapıldı ve büyük bir katılım oldu. Birçok Üniversite bahar şenliklerine halkı almamasına
rağmen biz kapılarımızı sonuna kadar halkımıza açtık. Genç Bakış programını üniversitemizde yaparak üniversitemiz ve şehrimizin tanıtımına ciddi bir katkı sağladığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
//BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
Rektör Bingöl, "2009 yılında üniversitede bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler bakımından son 5 yılın en parlak dönemi yaşandı diyebilirim. Bu konuda tereddüdü olanlar veya merak edenler web sayfamızdaki 'Sosyal ve Bilimsel Etkinlikler Takvimi'ne bakabilirler. Yaptığımız bu etkinliklerden öncelikli beklentimiz, öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımızın ihtiyacı hissedilen alanda bilgi ve görgülerinin artırılmasıdır. Ancak gerek bilimsel, gerekse sosyal faaliyetler hem idari personelimize hem de
üniversite dışındaki kişi ve kuruluşlara açıktır. Bu faaliyetlere şehirden katılımın fazla olması şehrin iktisadi, sosyal ve kültürel dokusunu olumlu yönde etkileyecektir. Misyonumuzun en önemli ayağı bulunduğumuz şehrin ekonomisi, kültürü ve sosyal hayatına katkı sağlayıp işbirliğini geliştirmek ise, bunu yapmak en asli vazifemizdir. Bu konuda olumlu sonuç alınacaksa herkesin aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğinin altını da çizmek gerekir. Yüzeysel ve altı doldurulmamış kasıtlı bilgilerle kuru gürültü
koparmanın kimseye bir faydası yoktur" diye devam etti.
Rektör Bingöl son olarak, "Fırat Üniversitesi, şehirdeki sivil-resmi kurum ve kuruluşlar veya halk ile bu işbirliğini geliştirme ve ortak hareket etme konusunu önemsemekte bu yolda çalışmalar yapmaktadır" dedi.