Resmi sağlık kurumlarında tedavisi sağlanamayan ağız ve diş hastalıklarının serbest diş hekimlerine sevkini düzenleyen, sevklerde “60, 90 ve 180 gün” ve “sağlık kurulu kararı” koşulu getiren genelgenin iptali, Erzurum’daki serbest diş hekimlerini de sevindirdi. Danıştay, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin talepleri doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karara göre artık hastalar, resmi sağlık kuruluşlarında tedavilerinin sağlanamaması halinde, Sağlık Kurulu kararı ve süre koşulu olmaksızın serbest diş hekimlerinden sağlık hizmeti alabilecekler.
//DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı Alper Eminoğlu, Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararını, adaletin tecelli edişi şeklinde değerlendirdiklerini belirterek, “Danıştay’ın aldığı bu karara rağmen maalesef hastanelere bu hususta yeni genelge gönderilmedi. Dolayısıyla sistem eski şekliyle yürütülmeye devam ediliyor.” dedi. Alper Eminoğlu, “7 Eylül 2009 tarihinden önce hastalar devlet hastanelerinin içerisinde bulunan diş hekimlerine başvurdukları zaman, hastanede yapılan tedavilerin dışındaki tedaviler için sevk alarak özel diş hekimlerine sevk isteyebiliyorlardı. Fakat yaptırmak istedikleri tedavilerin 30, 60 ve 90 gün içerisinde başvurmuş oldukları sağlık kuruluşunda yapılamaması ön şartı vardı. 7 Eylül 2009 tarihinde çıkartılan yeni bir genelge ile bu süreler 180, 60 ve 90 gün olarak değiştirildi.” diye konuştu.
//EMİNOĞLU: DANIŞTAY KARARI GAYET NET VE AÇIK…
Bu genelgeyle, bir şekilde hastanın devlet kuruluşunda alamadığı hizmeti, özel kuruluşlarda sağlık güvencesini kullanarak almasının zorlaştırıldığını dile getiren Eminoğlu, hizmete erişimi zorlaştıran bu genelgenin, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin açmış olduğu davalarla yargıya taşındığını hatırlatarak, “Danıştay’ın vermiş olduğu kararda gayet net ve açık. Sağlık hizmetine erişim engellenemez. Devlet kuruluşunda yapılmayan tedaviler özel sağlık kuruluşunda yapılır ve özel sağlık kuruluşlarına sevk alınarak yaptırılan tedavilerin Türk Diş Hekimleri Birliği tarifesinden kesilen fatura tutarı ise; devlet tarafından hastaya ödenir. Yani hastamız devlet kurumuna başvurduğu zaman bir dişine kanal tedavisi yaptıracaksa ve o kurumdaki imkânsızlıklardan dolayı tedavi yapılamıyorsa, hastanın isteği doğrultusunda bu tedavi özel sağlık kuruluşunda yaptırılabilir. Ve yaptırılan tedavi bedelini hasta devletten tahsil edebilir. Hastalarımız bu konuda kendi inisiyatiflerini kullanarak, sevk aldıktan sonra istedikleri diş hekimlerine başvurabilirler.” şeklinde konuştu.
//YENİ GENELGE SAĞLIK KURULUŞLARINA GÖNDERİLMEDİ
Danıştay’ın aldığı bu karara rağmen, kanun gereği yeni uygulamaya başlanması gerektiğini ifade eden Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı Eminoğlu, SGK’nın, bu hususta çok yavaş hareket ettiğini ileri sürdü. Eminoğlu, “Danıştay kararının ardından hemen yeni bir genelgenin hazırlanarak, sağlık kuruluşlarına gönderilmesi gerekiyordu. Ancak söz konusu genelgenin halen daha kurumlara gönderildiği yok. Genelge olmadığı için sağlık kuruluşlarında halen daha eski sistem üzere çalışılıyor. Bu da vatandaşın mağduriyeti anlamına geliyor.” dedi. Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nu, yeni genelgenin sağlık kuruluşlarına gönderilmesi hususunda göreve davet eden Eminoğlu, böylece sağlık hizmetlerinin sekteye uğratılmasının önlenmesinin yanında, vatandaşın mağduriyetinin de ortadan kaldırılmış olunacağını sözlerine ekledi.