Horasan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Aydın, bölgenin ekonomik krizi en ağır yaşayan yerlerden biri olduğunu belirterek, “Ülke demokratik açılımlarla değil, ekonomik açılımlarla kurtulur” dedi.
TARIM VE TİCARET SEKTÖRÜ AÇMAZDA
Bölgede üretim yapan büyük sanayi kuruluşu ve mağazaların bulunmadığını, çiftçilik ve hayvancılığın açmazda olduğunu anlatan Aydın, “İlçemizde sadece memur, işçi ve emeklilerle ekonomi sıfır düzeyde devam etmektedir. Bunun üzerine yaşanan ekonomik kriz buraları daha da etkiledi. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı ilçede bazı işyerleri zarar ederek kapandı. Küçük esnafımız banka ve finans kuruluşlarından aldıkları kredilerle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Bankalarda protesto edilen senet ve çekler daha önceki yıllara göre yüzde 80 oranında arttı. Daha önce kooperatiften aldığı krediyi bir gün geciktirmeyen esnafımız, bugün icralık duruma düştük" dedi.
YÜKSEKOKUL TALEBİ
Bölgede, ekonominin canlanması için birinci öncelik olarak üretimin artırılması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Yüksek okulun bir an önce açılması ile ilçeye gelecek olan öğrenci kesimi de ekonomiye önemli katkı sağlayacaktır. Öğrencilerin gelmesiyle, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak, diğer il ve ilçelerde olduğu gibi Horasan’da da gelişme sağlanacaktır. Yine ilçe genelinde ekonominin canlanması için tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gerekir. Toprak, hava ve su bakımından büyük kaynaklara sahip Horasan’da organik tarıma önem verilmeli. Bütün dünya organik tarıma yöneliyor, bizde ilçemizde organik tarımı geliştirmeliyiz” diye konuştu.
TEŞVİK YASASININ ARTISI YOK
Aydın, teşvik yasasının Horasan’a hiçbir artı sağlamadığını ifade ederek, "Teşvik yasası bölge ekonomisi için çok önemli bir hadisedir. Daha önceki teşvik yasasıyla vergi, sigorta ve elektrikte önemli indirimler yapıldı. Doğuda iş sahalarının genişlemesi için faizsiz uzun vadelerde kredi verilerek yeni isdihdam alanları oluşturulması sağlanmalıdır. Ayrıca zor durumda kalan esnafın sigorta, Bağ-kur primleri düşürülerek borçlarına taksitlendirme getirilmelidir” dedi.
ÇARE DEMOKRATİK AÇILIM DEĞİL, EKONOMİK AÇILIM
“Ülkemiz ve ilçemizde sözde demokratik açılımlarla değil, ancak ve ancak ekonomik açılımlarla kalkınacak ve refah seviyesini yükseltecektir” diyen Aydın karşılıksız çek oranının geçen yıla oranla yüzde 50 arttığını ifade etti.
Bölgenin en büyük geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın gübre ve yem fiyatlarına yapılan yüksek artışlar nedeniyle bitme noktasına geldiğini söyleyen Aydın, “Esnafın bir çoğu icralık olmuş durumda, tüm bu ekonomik kriz verilerinden anlaşılacağı gibi, ekonomik kriz ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de hararetini sürdürmektedir. Ülkeyi yönetenler bir an evvel pusulayı ekonomik açılıma çevirmelidir. Ülkemiz ve kentimiz sözde demokratik açılımlarla değil, ancak ve ancak ekonomik açılımlarla kalkınacak ve refah seviyesini yükseltecektir” diye konuştu.