DARISI BAŞIMIZA
Bursa Uludağ üniversitesi Halk Kültürü Sempozyumu’nu başarıyla gerçekleştirerek, Türkiye’de bir ilke imza attı. Türk Halk kültürü bakımından oldukça zengin kaynak ve malzemeleri bulunan Erzurum, aynı tür bir etkinliği Atatürk Üniversitesinden bekliyor.
Kaybolmakta olan kültür değerlerinin kayıt altına alınması için, Erzurum’da böylesi bir etkinlik hayati önem taşıyor.
ERZURUM’UN İHTİYACI VAR
Son yıllarda Erzurum’da kültürel doku ciddi bir bozulma sürecine girdi. Çılgınca gerçekleştirilen yapılaşma adına, Tarihi Erzurum evlerinin çoğusu yok oldu. Yıkılan her Erzurum eviyle birlikte kültürel değerleri olan ve Erzurumlunun milli terbiye ve zevkini yansıtan ürünler de tarihe karıştı. Tarihi evlerin kapıları, kapı tokmakları, eyvan malzemeleri yok oldu.
TEKNOLOJİK DEĞİŞİM YEREL DEĞERLERİ YOK EDİYOR
Teknolojik devrimin yol açtığı hızlı toplumsal değişim ve küreselleşme, yerel kültürel değerlerin korunmasını gündeme getiriyor.. Bu sebeple kaybolmakta olan kültürel değerlerin bilimsel yöntemlerle incelenmesi, belgelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması daha da önem kazanıyor.
ERZURUM’UN DURUMU ÖNEMLİ
Türk halk kültürü folklor veya halk bilimi başlığı altında bilimsel bir disiplin. Bu özelliği ile bilimin nesnelliği ve aklı öne alan yaklaşımını da kapsıyor. Bu yüzden, halk kültürü çalışmalarının bilime aykırı, doğmacı ve metafizik bilgileri içeren bir takım hurafelerle karıştırılmaması gerekiyor Erzurum’da hala çok canlı olan Türk halk kültürünü gün ışığına çıkarmak ve en son araştırma ve bilgileri bir araya getirmek tarihi bir görev. Bu da üniversitemize düşüyor.