Bölge sivil kitle örgütlerinin ortak görüşü:
“DOĞULU DOĞDUĞU YERDE DOYURULMALI"
Doğu Anadolu Bölgesinde açık ve gizli işsizlik göçü artırıyor. Bölge illerinin tamamında iş bekleyen genç işsizlerin yanı sıra, tarım sektöründe yılın dört ayı çalışıp, sekiz ay boş kalan insanlar da iş ve dolayısıyla aş bekliyor. Doğdukları yerde doyamayan bölge insanı ekmek peşine düşerek, inşaat mevsimi uzun olan illere göçüyor.
Doğu Anadolu Bölgesinde faaliyet veren Sivil Kitle örgütleri göçün önlenmesinin doğulunun doğduğu yerde doyurulması gerçeğinde birleşiyorlar.
ERZURUM PİLOT İL OLMALI
Erzurum’daki Sivil Kitle örgütleri Doğuda tarım envanterinin güncelleştirilmesini, öncelikli sektörlerin belirlenmesini ve bölge kalkınmasını ateşleyecek pilot iller seçilmesini talep ediyorlar. Erzurum’un imkan ve tecrübeler bakımından Doğu anadolu’nun merkezi konumunda bulunduğunu, burada başlatılacak kalkınma hamlelerinin diğer bölge illerine de örnek teşkil edeceğini kaydeden STK’lar, bölge için acil kalkınma eylem planı ortaya konulması fikrinde birleşiyorlar.
KTB BAŞKANI ÇELİK: “ TARIM GERÇEK MANADA DESTEKLENMELİ”
Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik hayvancılığın geliştirilmesinin Doğunun göç vermesini engelleyeceğini belirtti.. Başkan Çelik, " Bugün batıya yapılan yatırımların az bir kısmı yıllardan beri Doğuya yapılsaydı buradaki insanın da karnı doyacak ve göçe ihtiyaç duymayacaktı. 1950'lerde Kars, Ardahan ve Iğdır bir iken 12 milletvekili çıkarıyordu. Şimdi ise üç ilin toplam 7 vekili var. Nüfusun yüzde 70'i göç etmiş durumda" şeklinde konuştu.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılık ve tarımın bitirildiğini ileri süren Çelik, 1980'lere kadar hayvan sayısının 3 milyon 600 bin olduğunu belirtti. Çelik, "Şimdiki hayvan sayımız 1980'lerin öncesinin dörtte birine tekabül ediyor. Büyükbaş hayvan sayısı 450 bin, küçükbaş hayvan sayısı ise 600 bin civarındadır. Bölgede yapılması gereken yatırımların başında tarım ve hayvancılık gelmelidir. " diye konuştu.
Çelik, şöyle devam etti: "Çünkü az destek ile kalkınmak mümkün değil. İnsanlar aç ve işsiz. Bölgelerarası kalkınmışlığın birbirine yaklaşık bir hal alabilmesi için devletin kalkınmakta öncelikli yöre dediği yerlere ARGE çalışmaları için gerçek tedbirler alınmalıdır.."