Vücuda sıvı alımının azalması nedeniyle, Ramazan ayında böbrek hastalarının şikayetlerinin arttığını söyledi. Palandöken Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Dr. İsmail Işık, vücudun susuz kalmasının böbrek hastalıklarının artmasındaki en önemli nedenlerinden birisi olduğunu söyledi. Işık, “Böbrek rahatsızlıklarının nedenleri arasında beslenme alışkanlıkları ve kalıtsal hastalıklar da çok etkili. Bunun yanında yaz aylarında tutulan oruç, böbrek hastalığı ya da taş sorunu olanlar için önemli bir etkendir.” dedi. Ağustos ayına rastlayan Ramazan’da, oruç tutanların en başta susuzlukla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Işık, 12 saat boyunca susuz kalmanın, böbrek hastalıklarını tetikleyen bir unsur olduğuna dikkati çekerek, “İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında böbrek hastası olanlarla, böbreklerinde taş olanların yakınmaları çok daha fazla artmıştır. Susuzluk nedeniyle böbrekte taş üretimi artabileceği gibi, buna bağlı olarak taş düşürme vakaları da artacaktır.” ifadelerini kullandı.
KISITLANAN SIVI ALIMI NEDENİYLE BÖBREKLERDE TAŞ OLUŞUYOR
Böbrek taşının, sık sık acili ziyaret etmeyi gerektiren şiddetli sancı ve ağrılara sebep olan bir durum olduğunu vurgulayan Op, Dr. İsmail Işık, böbrek taşının, erkeklerin yüzde 12’sinde, kadınlarınsa yüzde 7’sinde görüldüğünü kaydetti. Taş oluşma riskini artıran önemli faktörlerden birisinin, yeterli su içmemek ve fazla tuzlu yemekler yemek olduğuna dikkati çeken Işık, “Yüksek orandan fruktoz ve sakaroz (normal şeker) ve yüksek hayvansal protein içerenler besinler, C vitamini desteği almak da bu riski artırıyor. Turunçgillerin ve limonata gibi içeceklerinse bu riski azalttığı bilinmektedir. Yapılan denemeler, beslenme düzeninde yapılan değişiklerle, taş oluşum riskinin yüzde 40 oranında azaldığını göstermiştir.” diye konuştu. Ramazan ayında sıvı alımının kısıtlanması nedeniyle idrarda yoğunluk meydana geldiğini belirten Işık, idrarda bulunan kristallerin çökmesiyle, böbreklerde kum ve taş oluşumunun başladığını dile getirdi.
Böbreklerinde taş bulunan hastaların, iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketmesinin şart olduğunu ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Işık, “Böbreğinde taş bulunan ya da başından daha önce böyle bir vaka geçmiş olan kişiler, eğer sancı ve yakınmalar devam ediyorsa, mutlaka tetkik yaptırılmalıdır. Hastalar, böbrek taşı oluşumunu engelliyici beslenmeye ağırlık vermeli ve bir uzmana muhakkak başvurmalıdırlar.” dedi.