Bize ne oluyor?
Şehirleşme hızı bakımından Erzurum, Türkiye’nin en önde gelen kentlerinden birisi. Uydu kentleri ve son yıllarda yoğunlaşan çağdaş yapılaşma şehircilik olgusunu canlı tutuyor. Altyapıda henüz ciddi sorunlar olmasına rağmen, üst yapıdaki değişim, ili hızlı bir şekilde kentlilik kimliğine sokuyor, fakat alınan ve verilen göçler arasındaki kalite farklılığı, kent yaşayanlarında şehirleşme bilincini yetersiz düzeyde bırakıyor.
GÖÇ, DENGEYİ BOZUYOR
Tarihi görgü ve dokusuyla, çağdaş yapılaşma uyum sağladığında, Erzurum vizyon olarak modern bir kent olmaya doğru hızlı biçimde ilerliyor. Kent kültürü noktasında ise çok ciddi sıkıntılar var. Alınan göçle gelenler, yaşam kültürlerini beraberlerinde taşıyıp, değiştirmedikleri için kent kültüründe hızlı bir bozulma ve düzensizlik yaşanıyor.
KENTLİ HASSASİYETİ YOK
Kentlilik olgusuna uymayan en çarpıcı görüntü, temizlik olayında yaşanıyor. Çağdaş kentlerde yaşamanın gerektirdiği çevre hassasiyeti düşük düzeyde. Cadde ve sokaklarda belediye ekiplerinin temizlik çalışmaları aksatılmadan yürütülmesine rağmen, kent yaşayanlarının temizlik ve çevrenin korunması konusunda yeterince duyarlı olmaması, ciddi sorunlara yol açıyor.
TEMEL HASSASİYETLER YOK OLMA SÜRECİNDE
Kentlilik olgusunun gereklerinden birisi de insan saygısı ve başkalarının haklarına karşı duyarlılık. Erzurum son yıllarda verdiği göçün hızına paralel bir şekilde göç aldığından, Erzurum’a has olan insan saygı ve sevgisi, toplumsal terbiyelilik, haksızlığa medeni tepki vermek, yardımlaşmak gibi yüksek hassasiyetler yok olma sürecinde.
SUÇLARIN MAHİYETİ DEĞİŞTİ
Erzurum tarihsel sürecinde, şehir vasfını hem mimari hem de yaşayanları bakımından hak etmiş ender şehirlerden birisi. Milli ve manevi hassasiyetlerde odaklaşan Erzurum terbiyesi, ili farklı kılan özelliklerin başında geliyor. Demografik değişim ise bu özelliği olumsuz etkiliyor. Son yıllarda işlenen suçların mahiyeti de bunu doğruluyor.
YARDIM EDENLERİ PİŞMAN EDİYORUZ
Tarihsel Erzurum düşüncesinde, yoksulluk; isteyicilik ve dilencilik için bir sebep değil. Bu da yüksek bir gururun Erzurumluluktaki ifadesi olarak kabul ediliyor. Ne varki, son yıllarda hayırseverler ve kamu kuruluşlarınca yapılan yardım organizasyonlarında ortaya çıkan manzaralar, bu olgunun ciddi biçimde aşındığını gösteriyor. Artık: “yardımı ihtiyacı olan alsın” diyenlerin sayısı düşerken, “ne alırsam kardır” diyenlerin sayısı çoğalıyor.
ÇÖZÜM:İYİ ÖRNEKLERİN ÇOĞALTILMASI
Erzurum elbette göç almalıdır. Gelenlerle kalanların uyum noktası ise Milli ve manevi hassasiyetler, şehir kültürü olmalıdır. Bunun yolu ise ailelerde eğitim düzeyinin yükseltilmesi, basın organlarında Erzurumluluk dokusuna ait unsurlara sıkça yer verilerek vurgu yapılması ve kent yaşayanlarının birbirlerine iyi örnek olmasıyla mümkün.