Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) Kullanımı, Riskler ve Avantajlar Paneli'ne Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldılar.
//GDO’LU ÜRÜNLERİN RİSKİ
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Koçak, her buluşun insanlığın yararına olamayacağını belirterek, GDO'ların da bazı özellikleri bakımından risk taşıdığını ve düzenlenecek panelde söz konusu risklerin masaya yatırılacağını söyledi.
GDO'lu ürünlerin, gelişmiş ülkeler tarafından 1994 yılında açlığın etkili olduğu Afrika ülkelerine gönderildiğini ancak söz konusu Afrika ülkelerinin bile bu ürünleri tüketmediklerini ifade eden Koçak, şunları kaydetti: “GDO'lu yapılan üretimin ardından toprakta normal ekim yaptığınızda verim alınamadığını da biliyoruz. Fıtrata zararlı olan her şey insana fayda sağlamıyor. Üniversitelerin görevleri bilgilendirmektir. Bugün, gündemde olan bir konuda önemli bilgiler edineceğimizi umuyorum."
//GDO BİLGİLENDİRMESİ
AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı ve panel başkanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat ise GDO'lu ürünlerin kullanım alanları, riskleri ve faydalarının yeteri kadar bilinmediğine dikkat çekerek, panelistlerin bu konuda bilgiler vereceğini dile getirdi.
AÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya'da konuşmasında, GDO'ların gıda endüstrisinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, özellikle soya, kanola, pamuk tohumu ve mısırda GDO'lu enzimlerin kullanımının yaygın olduğunu söyledi.
//PEYNİRDE GDO
"Bugün dünyada 40'tan fazla GDO'lu enzim, gıda sanayinde tükettiğimiz bazı ürünlerin üretiminde kullanılmakta" diyen Kaya, şöyle devam etti: "Günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde GDO'lu enzimlerden gıda sanayinde faydalanılmaktadır. Örneğin ABD ve İngiltere'de peynir üretiminde mikroorganizmaları değiştirilmiş mayalar kullanıldığını biliyoruz. Ayrıca İran'da 2006 yılında 20 bin hektar alanda, genetiği değiştirilmiş pirinç üretimi yapılmıştır. Bu konuda Çin'de bir çalışmanın yapılmamış olması ise çok dikkat çekicidir."
//GDO VE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR
Prof. Dr. Kaya, süt ve et üretiminde, GDO ile bu ürünlerde verimin artırılamayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayvanlara verimin artması için GDO'lu ürün yedirebilirsiniz. Ancak bunu tavsiye etmiyoruz. Bunların yanında margarin ve cips üretimlerine dikkat çekmek istiyorum. Bu ürünlerin üretiminde GDO'lu enzimler kullanılıyor. Bu ürünlerin fazla tüketimini tavsiye etmiyoruz. Bir başka dikkat çekici nokta ise meyve ve sebzelerdir. Şu an hiçbir meyve ve sebzede, genetiği değiştirilmiş organizmalar kapsamında, kaçak üretim dışında, ticari üretim yapılmamakta. Bilimsel çalışmalar yapılmakta ama ticari ciddi bir üretim söz konusu değildir."