ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un Kültür ve Turizm verileri paylaşıldı
Erzurum’un Kültür ve Turizm verileri paylaşıldı
Öncü’den istihdam değerlendirmesi
Öncü’den istihdam değerlendirmesi
Emniyetten sanal devriye
Emniyetten sanal devriye
Meteorolojiden Erzurum için kar uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için kar uyarısı
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Erzurum’da FETÖ operasyonu
HABERLER>EĞİTİM
19 Ocak 2010 Salı - 03:59

"Yabancı dil ile eğitim olmaz"

İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, " Yabancı dille eğitim ile yabancı dil eğitimi iki ayrı kavramdır. Yabancı dil ile eğitim olmaz" dedi.

 Yabancı dil ile eğitim olmaz

İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, yaptığı açıklamada, "Yabancı dille eğitim ile yabancı dil eğitimi iki ayrı kavramdır. Yabancı dille eğitim; bireye mesleği, ülkenin resmi dili veya ana dili dışındaki bir yabancı dille öğretilmeye çalışılmasıyla olur. Yabancı dil eğitiminde ise, bireye mesleği ülkenin resmi dilinde veya ana dilinde öğretilirken bunun yanında bir yabancı dilin de öğretilmesi sağlanır. Bu kadar hızlı bilginin üretildiği ve iletişimin olduğu çağımızda, çocuklarımıza ve gençlerimize okullarımızda iyi düzeyde en az bir yabancı dil öğretmek zorundayız. Diğer bir deyişle, yabancı dil eğitimi verilmesinde kimsenin itirazı yoktur.
//YABANCI DİL EĞİTİMİNİN OLUMSUZLUKLARI
Diğer taraftan yabancı dilde eğitimin ise birçok sorunu vardır. Bunları incelersek; yabancı dilde okuma ve anlama hızı, ana dile göre çok daha yavaştır. Yabancı dille eğitim görmekte olan öğrencilerde bu hız, ana diline göre 3-5, bazen de 6-8 kat daha yavaş olabilmektedir. Bir öğrenci için bu yavaşlık, onun bütün öğrenme isteğini ortadan kaldıran bir işkenceye dönüşebilmektedir. Birçok okulda, İngilizce başlayan ders, yasak savar gibi bir süre yabancı dilde anlatıldıktan sonra, bir soru yüzünden ya dabaşka bir nedenle iletişim Türkçeye kayar kaymaz, bütün öğrencilerin "uyandıkları" gözlenmekte; ders, ancak o zaman başlamış olmaktadır" ifadelerini kullandı.
//YABANCI DİL SORUNU
"Diğer taraftan yabancı dille eğitim; yabancılarla kişiliksiz çizgide işbirliğine ya da beyin göçüne yatkın yurttaşlar yetiştirme oranını artırmaktadır. Okullarda eğitim dili olarak kullanılmayan dillerin hepsinin ölmüş olması, yabancı dilde eğitimin yıllar içinde getireceği bir sorundur" diyen Profesör Yakıncı, daha sonra şunları belirtti:
"Yabancı dille eğitim yapan gerçekten bağımsız hiçbir ülke yoktur. Yabancı dille eğitim, bugünden, hem öğrencilerimizin, hem öğretmenlerimizin başarılarını engelleyen, hem de uzun dönemde Türkçenin bilim dili olarak gerilemesine, ulusal dil niteliğini yavaş yavaş yitirmesine neden olacak çok sakıncalı bir yoldur. Ne yazıktır ki, zamanımızda üniversitelerde yabancı dille eğitime öncülük edenler kendilerini "milliyetçi" diye tanıtan kadrolardır."
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöktüğü 20. yüzyılın başlarında Asya Türkiye'sinde 69 Fransız, 140 Amerikan okulu bulunduğu bildirilip, dağılım şöyle belirtildi:
"Fransız Okulları: Adana (1), Amasya (4), Diyarbakır (2), Filistin (7), Harput (5), Havran (4), Kadıköy (1), Kayseri (1), Lübnan (2, Malatya (3), Mardin (1), Mersin (1), Samsun (1), Sivas (1), Suriye (3), Tokat (1), Trabzon (1), Şebinkarahisar (2), Urfa (1).
Amerikan Okulları: Adana (1), Adapazarı (3), Amasya (10), Amman (20), Ankara (4), Antep (1), Biga (1), Bitlis (2), Boğazlıyan (1), Bursa (3), Dersim (2), Diyarbakır (3), Ergani (2), Ertuğrul (2), Erzurum (1), Geyve (1), Harput (9), İzmir (2), İzmit (2), Malatya (1), Manisa (1), Maraş (2), Mardin (3), Mersin (1), Muş (2), Sivas (20), Siirt (3), Sungurlu (1), Suriye (27), Şebinkarahisar (1), Talas (1), Tarsus (2), Tokat (1), Urfa (1), Van (2), Yozgat (2)."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esmer ,okuryazar verilerini açıkladı
Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, ilçede okuma-yazma bilmeyen bayanların ...
A.Ü. öğrencilerinden “kariyerli girişim”
Erzurum'da üniversite öğrencileri harçlıklarıyla ve çeşitli yayınevlerinden ...
Bilgilerini yarıştırdılar
Özel Aziziye Lisesi tarafından düzenlenen ve 30 öğrencini katıldığı su ...
 
Eğitim’de Ar-Ge atılımı
GHA/Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Şube Müdürü Bayram Karabıyık, ...
Eğitime EDEB’li yaklaşım
Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Eğitime Destek Birliği ...
ÖSS adayları dikkat
Üniversiteye girişte 12 puan türü olacak
 
YÖK:“Eğitimde huzurdan taviz vermeyin”
Üniversitelerin özgür ve rahat bir şekilde eğitim yapmasının önemine değinen ...
35 Yıllık akademisyenlere ödül
İHA/Sağlık Bakanı Akdağ, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi'nde, ...
Esmer, sponsorları ödüllendirdi
ERZURUM(CİHAN)- Erzurum Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi'ndeki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva