ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa

Ö. Faruk Kayaalp

Erzurum Atatürk Üniversitesi mi, Atatürk Üniversitesi mi?
18 Mart 2012 Pazar

Belki okurlarımızca önemsenmez.
Ancak ben hem dilimiz, hem Erzurum’un tanıtımı bakımından mühim gördüğüm iki hususu dile getirmek isterim.
Bunlardan birisi, Atatürk Üniversitesi’nin haberlerde yer alışıyla ilgili.
Muhabirler, ya da haber yazarları, üniversite ile ilgili haberleri aktarırken bir yıldır ısrarla ‘Erzurum Atatürk Üniversitesi’ ifadesini kullanıyor.
Bizim Yüksek Öğretim örgümüz ve yapılanmamız içinde Türkiye’de bir tane Atatürk üniversitesi var.. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mümtaz adını taşıyan başka bir yüksek öğretim kurumu yok.
Gramer kaidelerine göre (İmla) üniversite haberlerinde ‘Atatürk’ kelimesinin kullanılması yeterli..
İkinci husus, bir dünya üniversitesi olma yolunda ciddi gelişmeler kaydeden Atatürk Üniversitesi’nin yüksek öğretimde marka olması için öncelikle isminin ciddiyet ve titizlikle kullanılmasının gerekliliğidir.
Çünkü Türkiye’de Erzurum’da başka, İstanbul’da başka Atatürk Üniversitesi yok..
Ülkemizde de Dünya’da da bir tane Atatürk Üniversitesi var..
Gazetelerde üniversitemizle ilgili haberler verilirken, eğer başka manada verilmiyorsa, Atatürk Üniversitesi isminin önünde Erzurum ifadesinin sehven kullanımına son verilmeli.
Bu 55 yıllık bir yüksek öğretim abidesine saygısızlıktır..
Diğer bir tanımlama yanlışı da sporla ilgili..
Özellikle Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün bültenleri olduğu bilinen, güreşle ilgili haberlerde ‘pehlivan’ kelimesinin güreşçi kelimesinin yerine kullanılması güzel Türkçemize karşı işlenen bir yanlıştır.
Kırkpınar güreşleri kapsamında pehlivan kelimesinin kullanılması belki kalıplaşmış bir ifade ya da terim alışkanlığı olarak kabul edilebilir, ama minderde yapılan serbest ve grekoromen güreşlerindeki sporcuların pehlivan olarak tanımlanması, Türk Dilinin bilinmediğinin vurgusu olsa gerektir.
Zira ‘Pehlivan’, ‘Pehlüvan’ kelimesi farsçadır, ama güreş kelimesi ve ondan türetilen güreş+çi kelimesi öz be öz Türkçedir.
Bunu biz söylemiyoruz..
TDK sözlüğüne bakanlar da göreceklerdir.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Y. D. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Sayın Mehmet Türkmen ‘Türk Kültürü’nde Güreş‘ isimli eserinde şunları kaydediyor:
“Kaşgarlı XI. Asır DLT’de ‘‘Çalış’’ ve ‘‘Çelme’’ kelimesinin karşılığı olarak ‘‘Güreş’’ (küreş) diye tanımlanmıştır. Aynı sayfada ‘‘çalışçı’’ kelimesi ‘‘Güreşçi’’ olarak açıklanmıştır (Kaşgarlı,1985). Bu büyük yazar eserinin bir başka yerinde “Kız ila küreşme kısrak ile yarışma’’(Kaşgarlı,1985) diye bir deyişle örnekleme yapmaktadır.
Bu iki temel eserden yarım asır sonra(1127-1144)yazılmış olan ME.’de de El-Havarizmi güreşe ‘‘küreş’’ derken bu sporun bu isim altında Oğuz, Kıpçak ve diğer Karahanlı Türk’lerin severek yaptıklarını vurgulamaktadır (El-Havarizmi,1993).
Günümüz Orta ve diğer Asya Türk toplumlarından Azeriler ‘‘gülaş’’,Başkurtlar ‘‘köraş’’;Kazaklar ‘‘küreş’’;Kırgızlar ‘‘küröş’’;Özbekler ‘‘kuraş’’; Tatarlar ‘‘körüş(küreş);Türkmenler ‘‘göreş’’; Uygurlar’ın ‘‘küraş(küreş)’’ (KTLS.,1992) dedikleri görülmektedir. Diğer Türk’lerden Gazgouzlar ‘‘küreş’’;Yakutlar,Sakalar,Tuvalar ve Hakaslar ise ‘‘küraş’’ demektedirler”..
Dilimiz bize bırakılmış mukaddes bir emanettir..
Onu korumak da hepimizin görevi olmalı..
Biz sadece bir hatırlatma da bulunduk..
Gerisi Türk Diline gönül verenlere kalmıştır..
Başka söze hacet yok..

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çırçırlı-Katılmıyorum 22 Mart 2012 Perşembe  19:23

Bu yazı sanırsam farklı bir noktaya değinmiş, ama herhalde anlaşılmamış, bana öyle geliyor

Yorumu oyla      6      4  
katılıyorum 22 Mart 2012 Perşembe  09:07

ejder tepesine katılıyorum, üniversiteyi o hale getirdilerki insanlar atatürk üniversitesinin hangi şehirde olduğunu bilmez oldu. mecburen başında erzurum diyorlar.

Yorumu oyla      6      4  
ejder tepesi 19 Mart 2012 Pazartesi  16:18

Beyefendi,isim değiştirmekle,herhangi bir değişiklik mi olacak? Önemli olan öz ve muhtevadır.O da bu üniversitede yok.Hani 55 yıllık üniversiteden, bugüne kadar (veya ülkemizdeki tüm üniversitelerden) bir tane Nobel Ödülü alan akademisyen çıktı mı?Hayır. Bu üniversitede bilim,bilişim,teknoloji, icat,proje, yüksek düzeyde araştırma var mı? Yok. İnsanlığa sundukları bir teknolojik eserleri var mı? Yok.Ziraat fakültesi var, yıllardır tüm hibritli tohumlar İsrail'den geldi.Vete riner fakültesi var,tüm et hayvanları agnus,simentaller dışarıdan geliyor.Hani bunların başarısı nerede? Ne soruyorsak yok,yok,yok!...55 yılda bir şeyi çok iyi yaptılar.Önce aile fertlerinden başlayarak tüm akraba-yı taallukatlarını üniversiteye yerleştirdiler.Kapıları kapatıp kendilerini halktan soyutlayarak çok iyi saltanat sürdüler/sürüyorlar/sürecekler.Gidin bakın üniversiteye,tüm teknoloji 55 yıldır milyar dolarlar verilerek ithal edildi,ama dışarıya bir tane satamadılar.Aslında çok şey söylenecek.Ama...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva