ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa

İbrahim Aydemir (Bir Vakitler Erzurum)

DÜNLE BUGÜNÜN BAĞLANTISIDIR KÖPRÜKÖY
24 Mayıs 2006 Çarşamba

"Palandöken yüce dağ, siler gönül yasını
İç suyundan tek bir tas, söker bağır pasını
Soğuk hava yaratır insanların hasını
Saz, söz, anıt, bar gördüm Dadaşlar diyarında"
A.Vahit Yıldırımlar


Türk Tarihi Erzurum'da köy ve ailelerin soy isimlerinde yaşıyor gibidir.Hiçbir yerleşim ismi rastgele konulmuş değildir. Bazıları soy isimlerinin gelişi güzel ve aceleyle belirlenmiş olmasını iddia ederler. O da öyle değildir. Üzerlerinde araştırma yapıldığında ve şehrin tarihi bilindiğinde, hepsinin de şuurlu bir seçimi temsil ettikleri ortaya çıkacaktır.
Ebulgazi Bahadır Han'ın Şecereyi Terakime; Ahmet Refik Altınay'ın Anadolu'da Türk Aşiretleri; Prof. Dr. Ahad Andican'ın Afganistan ve Türkler; (Anadolu'daki Türk Oymakları Hakkında Araştırmalar); H. Nihal Atsız'ın Aşıkpaşazade Tarihi; Ö. Başkan'ın Türkiye Köy Adları Üzerinde Bir Deneme; Abdulhaluk Çay'ın Anadolu'nun Türkleşmesi; Müjgan Çumbur'un Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Yer Adları; Tuncer Gülensoy'un Elazığ, Bingöl ve Tunceli İlleri Yer adlarına Bir Bakış; Prof.Dr. İbrahim Kafesoğlu'nun Türk Dünyası El Kitabı; Prof. Bahaddin Ögel'in İslamiyetten Önceki Türk Kültürü Tarihi; Prof.Dr.Zeki Velidi Togan'ın Umumi Türk Tarihine Giriş adlı eserlerinde Erzurum'daki yer ve soy adlarının bilinçli bir ifade olduğu ortaya konmakta ve tarihi delilleriyle anlatılmaktadır.
Bunlara göre Uygur, Karluk, Kanıklı, Kıpçak, Kalaç, Ağaçeri, Eftalit, Karaim, gibi Türk Budunları Anadolu'nun ilk Türkleridir.
İldeki yer ve soy isimleri de bunlar tarafından konulmuştur.
Gelin, alfabetik sırayla yöremizdeki soy ve köy isimlerinin kaynaklarına bir bakalım isterseniz:
Hınıs'da Abdal, Abdalcık (Afgan Türk Üruğu); Acar, Acerlü, Açarlı; Pasinler'de Ağaçalar, Hınıs'da Ağcakoca; Merkez İlçede Ağzıaçık, Alaga (Beyovli Üruğu); Pasinler ve Hınıs'da Alagöz (Peçenek boyu); Hınıs'da Altun, Alpavutcot; Merkez ilçede Alpagut, Asboğa, Esenboğa; Horasan'da Aydın (Aydın Türk Üruğu); Merkez İlçe, İspir, Pasinler'de Ay, Aydede, Aytemir, Aydemir, Balık, (Karakırgızların Ong ürugu); Başkırt (Tabın, Tanıp uruklarından), Balıkçı(aynı üruğdan); Şenkaya'da Başkırd, Bayındır( ismini aldıkları üruğlardan); Şenkaya'da Baykara; Merkez ilçe'de Boynuyoğun, Boynukalın (Karahacı Türk oymağı); Horasan ve Ağrı'da Budak; Oltu'da Becenek, Piçukli; Oltu'da Canik; Horasan'da Canpolat, Çimpolat, Çakır, Çakırlar; Merkez ilçede Çapanlar; Çat'da Çat (Ced Türklerinden); Oltu, Hınıs, Şenkaya'da Çatak; Çavdar; Hasankale'de Çavdarlı; Çükündür (Çükenderköyü) Çavundur, Çavuş; Merkez ilçede Çeperli, Çepni (Üçoklardan) Çikilli, Cıngıllı, Cindilli; Çığrışan (Çıkrıklı); Hınıs'da Çoban (Aydınbeyli Üruğu);Aşkale'de Çomaklı;Pasinler'de Çullu; Horasan, Ilıca'da Danişmend, Dede, Dedeşin, Dedeşen, Demirci, Teymir, Teymür; Hınıs, Hasankale'de Dengiz, Dengizan, Dengizbek, Dengizek(24 Oğuzdan Üç oklardan ve Oğuz'un altıncı oğlu olan Dengizhan ili boyundan); Doğan, Gedük, Gedikoğuları; Hınıs'da Kündüz, Gündüz; Pasinler ve Ilıca'da Güneş, Hanuşagı, Haydar, Haydari, Karaayvat; Karabey ( Peçeneklerin büyük sekiz üruğundan); Hınıs'da Karaca (Karaim Türkleri Boyu); Karaçay; Horasan, Şenkaya, Oltu, Rize 'de Kara, Karalar, Karaoğulları ( iskit ve Saka Türklerine mensup Uruğdan);Hınıs'da Karaçoban; Kara Hasan; Pasinlerde Karakoç; Pasinler ve Hınıs'da Karakuş (Kartal), Karçık; Ilıca'da Kartal (Bozoklardan); Hınıs'da Katranlı, Katrancı; Hınıs ve Karayazı'da Kaymaz; Merkez İlçe'de Özbek ve Cinis yöresinde Kayı, Kayaalp; Oltu'da Keban; Oltu'da Keçili (24 Oğuzdan kayı küçük iline bağlı olan üruğ); Kıl, Kıllı, Kılkık, Kılbaş, Kırbaş, Kıllu(Özbek Türk Boyu Üruğu); Şenkaya 'da Kırmıt, Kırmıtlı; İspir, Pasinler, Oltu'da Kırık, Kızık; Hınıs, Pasinler, İspir'de Kızıl, Kuzul (Salur Yamut Üruğunun Cafarbay boyunun Yarali Bölüğünden); Oltu, İspir'de Komi, Kot, Kotan, Kotancı, Kotnis; Hınıs'da Köse, Köse Hasan; Köse Memmed (Bozok ilinin ilk orta illerinden); Pasinler, Horasan ve Aşkale'de Kurt, Kort; Koşid, Kuş, İspir'de Kuzgun; Merkez ilçe'de Külü, Küllü, Güllü, Güllüce, Külbeyli; Hınıs'da Mama, Mamakani( Mamasan Türk Üruğu); Merdan, Mardoğan, Tortum'da Norşin (aynı adlı üruğ); Okçu( 24 Oğuzdan oklu boyu), Pertek (kartal), Polat, Palat, Porik, Saka; Hınıs'da Salman; İspir'de Sekman, Sekban, (Sağman Türk Üruğu), Hınıs ve Ağrı'da Sungur, Sumtur; Merkez ilçe'de Sorğun, Sorkun, Sorhun, Tambur, Tamburalı, Taraklı (Tarançilerden), Teke, Tekman'da Dekman, Dikman, Tekman; Hınıs'da Telli, Toraman, Türkmen, Hınıs'da Uzun, Varsak.Menşeyi belirtilmemiş olanlar aynı ismi taşıyan Türk Üruğlarındandır.
5 Nehir( Çoruh, Aras, Kör, Dicle ve Fırat) Boyunun Türklüğü eserinde Prof. Dr. İsmail Kayabalı Erzurum ve yöresindeki bazı aşiretlerinde menşe bakımından Türk boylarından olduğunu söylemekte ve bunların zaman içinde gerçek; ihmaller sebebiyle tarihi kimliklerinden uzaklaştıklarını ifade etmektedirler.
Prof. Kayabalı; Dilan, Hozkan, Karolar, Sindikan oymaklarını; Badikan, Batulu, Bakırlı, Boranlı, Bariskan, Birkan, Biziki, Bayatlı, Berazi, Berfkanlı, Cihanbeyli, Dirsimli, Duzik, Geyikli, Gigi, Hacavanlı, Halidli, Halikan, Hamatlı, Hasenan, Herdi, Hicbanlı, İzdi, Karabali, Mahanlı, Merdas, Milli, Modanlı, Musayanlı, Ocanlı, Pervanlı, Pesbanlı, Rumkyanlı, Sekenli, Sibki, Sürgücü, Şahaplı, Şaka, Şarkiyan, Şevilli, Şivli, Türikan, Türkanlı, ulus, Yerebadilli, Zerikan, Zilan Aşiretlerini ve Acem, Badıllı, Bezikli, Besimli, Bestan, Bizeki, Cahirli, Comakanlı, Carukanlı, Cemokanlı, Delikan, Esibah, Gevan, Hacıkırlı, Hacımirli, Hamikanlı, İrişvanlı, İzoli, Karacol, Kaskan, Kelacur, Keleder, Kinikli, Kurdikan, Maksut, Mamokan, Nasiri, Öküzlü, Parçikanlı,, Rişan, Rumiyan, Sinik, Sürgücü, Telli Teke, Tirkan, Urusatlı, Üstirikanlı, Yerebadanlı, Zoruhanlı, Zeriki, Zeyve, Zilan, Zirokan, Zivan Cemaatlerini bu kabilden saymaktadır.
Elbette bu araştırma sosyolojik boyutu ve tarihi kaynaklarıyla ilim adamlarınca incelenmeli ve Erzurum'un bizim sunmaya çalıştığımız hakiki tarihi ve kültürel envanteri mutlaka kamuoyuna deklare edilmelidir.
Bu da bizim değil, Atatürk Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu'nun işidir.

KÖPRÜKÖY'ÜN SICAKLIĞI...
Horasan güzergahında uğrayacağımız ilçelerden birisi de Köprüköy'dür.
Son yıllarda ilçe olan bu şirin görünümlü, kalbi sıcak insanların mekanı olan yerleşim yeri; Erzurum'un coğrafi bakımdan önemli parçalarından birisidir.
Civardaki diğer meskun yerlere göre arazisi daha münbittir. Şifalı suları ve içmeleriyle bilinir.
Bu noktada Yağan'a bağlı olan Avnik Köyü'nden bahsetmek gerek. Bu Köy, şöhretini Timur'a karşı verdiği mücadeleyle kazanmış. Köse Durak Dağı yanında Sasani Nuşirevan tarafından kurulmuş olan Avnik, Gürcü, İlhanlı ve Karakoyunlu hanedanlarına üs görevinde bulunmuş. Bu yüzden de her yeri tarih hazineleriyle dolu.Karakoyunlu Bey'i Mısır Bey'den Avnik'i almak isteyen Timur tam 40 gün muhasara eder Avnik'i. Komutan Mirza Mehmet, mancınık ve arradotlarla ateş ve taş yağmuruna tutar kaleyi. Fillerin de yer aldığı Timur ordusu günlerce mücadele eder Avnik önünde. Sonunda kaleyi düşürür Timur. Avnik'i de asla unutamaz.
Dere Mahallesi'nde bulunan Fil Köprüsü'nün adını Timur ordularında kullanılan fillerden aldığı söylenir bu sebeple. Köyde koyun biçiminde mezarlar hala duruyor.
Köy içinde Karakoyunlular tarafından yaptırılan hamam'ın harabelerinden geride kalan oldu mu bilmiyorum. Çocukluğumda bu kalıntıları görmüştüm.
Belediyenin ciddi ve yoğun çalışmalarıyla, şifalı suların bulunduğu alanın modern kaplıca binalarına kavuşturulması ve içmeler için özel çeşmelerin yapılması, ilçenin geleceği için önemlidir.
Ben, küçük yaşlarımdan beri şimdi bu ilçeye bağlanan Tenzile yeni adıyla Derebaşı köyüyle tanıdım bu ilçeyi.
Yetişme çağlarımızda yaşadığımız ulaşım sıkıntıları sebebiyle bugünkü Köprüköy ve havalisini yeterince tanıma imkanımız olmadı ne yazık ki.
Köprüköy'ün eli açık, yüzü güleç, sofrası misafirleri için daima yerde olan ahalisiyle çeşitli saiklerle daha yakından tanışma imkanı bulunca daha çok sevdim bu ilçeyi.
Bağaçlılar Lise yıllarından arkadaşım Bahattin Bağaçlı'nın ailesidir.
Hacı İsmail emmi ailenin büyüğüdür. Yetmişi aşkın yaşına rağmen, bir ibadet vecdi içerisinde sabahtan akşama kadar çalışmasıyla tanınan Hacı İsmail Emmi, Köprüköyün unutulmaz simalarındandır.
Köprüköy'de bir başka bilinen ve sevilen aile ise Albayraklardır. Bir demirci ustası olan Hacı Mustafa Albayrak, numune bir müslüman kimliği ile yörenin eşrafından olmuştur hep.
Bu noktada, Köprüköy'de mukim, ceddi gayrimüslim bir ailenin reisi ile ilgili anlatılan mana yüklü bir anekdotu da okurlarımıza sunalım.
Ataları müslüman olmayan, ancak kendisi yüce dinimizi kabul ile şereflenmiş bir Köprükoylü, dinimizin gereklerini daha bir itinayla yerine getirmekte, komşu akraba, eş dost, hak ve hukukunu herkesten çok gözetmektedir. Bir gün yaptığı bir iyiliğe mukabil komşulardan biri, bu iyi insanın anasına, babasına ve geçmişlerine rahmet niyazlarında bulunmaya başlayınca, yerinden fırlayıp koşar ve komşusunun ağzını tutarak, "dur be kardeşim, rahmet ancak müslümana dilenir" der...
Köprüköy'ünün Derebaşı köyü'nün uzun yıllar muhtarlığını yapmış olan Hüsameddin Akdağ, kardeşi olan ve uzun yıllar Erzurum Belediyesinde çaışan temiz yürekli Mustafa Akdağ, Köprüköyü'nün diğer sevilen simalarıdır.
Osmanlı—Rus savaşları başladığında birinci ve ikinci Köprüköy savaşlarına sahne olan bu ilçemiz'in Türk tarihindeki yeri de oldukça mühimdir. Hasankale'li diye bildiğimiz Demircioğlu Paşa da, aslen bu ilçemizdendir.
Yine Üniversitemizin değerli elemanlarından Prof. Dr. Nevzat Yanık, Doç Dr. Talat Yanık ve Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu bu beldenin bağrından çıkan ilim adamlarıdır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bulut 4 Ocak 2019 Cuma  16:57

Selam arkadaşlar. Kimliğimizde Elazığ merkez (Harput) koyu yazıyor fakat amcam Erzurum Horosan''dan gelmiş dedeniz diyor yani cumhuriyetten önce Horosan''da çakırlilar var bizimde soy ismimiz çakı araştırmamızı dadaylı nereden yapabiliriz?

Yorumu oyla      4      4  
Ozdemir 24 Şubat 2018 Cumartesi  14:00

Dedemin babasi oradan gelme 1919 da 10 yasindaydi fakat ermenilere yardim icin ruslar koyumuzu basmis ve dedemin ailesini koyluleri katletmislerdi ve bir haga o olulerin altinda saklanmis dedem sonra bir turk askeri bir komutan dedemi samsuna getirmis hayati orda devam etmis

Yorumu oyla      4      4  
dengizan 1 Şubat 2018 Perşembe  22:39

selam arkadaşlar. dengizan soyadına sahip hasankalede yaşayan var mı? dengizan bizim köyümüzün ismi ve mardin savura bağlı bir köy.. işin ilginç tarafı bizim köyden-ki her iki nenemin babası ve köylülerimizin bir çoğu hasankalede şehit düştüler. sadece bizim köyden şehit sayısı yanılmıyorsam 70 civarı. ve o dönemden köyümüzün gwnçlerinin tamamı hasankaleye gitmiş savşmaya.dengizan soyadı acaba bizim köyden gidip geri dönemeyen ve orada yuva kuranlardan mı geliyor. bizim köylülerden mi geliyor? bilen cevaplarsa çok sevinirim. ayrıca dengizan soyadını taşıyanlarla iletişime geçmek isterim.

Yorumu oyla      4      4  
fikret Avci 23 Şubat 2017 Perşembe  00:29

Merhaba Arkadaslar, Cakirli ismini Hazar gölünün güneyinde bulunan Bistam sehrinde yasayan Çakır Bey Bistami`den almistir. Cakirl: Kubatli ,Arapli gibi Beydili Boyunun bir Oymagidir. Çakır; Sahin ,Dogan ve Ispir türü yirtici bir kusdur. Cakirlinin dilinde cogu zaman birinci ve ikinci harf hep e ile söylenir,bazen ö olur Örnek:Etmek Nögrüyüg yada nörüyüg Niydiyig benim bildigim kuraldan cikan tek sözcüktür.Belki komsu köylerinin sivesinden etkilenmis olabiliriz. Cakirli hakkinda yazismak isteyen arkadaslara avcufikret6@googlemail.com Saygilar

Yorumu oyla      6      4  
emrah 24 Eylül 2016 Cumartesi  13:06

Selamün Aleyküm nüfusa kayıtlı bolge Elazığ merkez harput yanliz kokenimiz Erzurum horasan'dan gelmeymiş soy ismimizde çakı ordaki lakabımız tabakçılar bu konuda bilgisi olan yorum yazabilir mi birde horasan'da çakır aileleri varmış bizde çakı bu tesadüf mu acaba bilgisi olan yazsın lutfen pekinik1986@gmail.com

Yorumu oyla      6      4  
gürsel dalmış 31 Ağustos 2014 Pazar  17:41

ben halen hangi boydan geldiyimi öyrenemedim nasıl açıklamalar yapıytorsunuz anlamadım Erzurum mrkez kavakkapı lıyım

Yorumu oyla      6      4  
osman ozgocmen 11 Mayıs 2014 Pazar  09:27

Dedelerim erzurum senkaya penek koyunden tokat zileye yerlesmisler 1893 muhaciri olarak elinizde bilgi varsa goruselim 05326529351

Yorumu oyla      6      4  
Hayrettin Çakır 16 Aralık 2011 Cuma  20:44

bizim dedelerimiz erzurum horasandan geldik derler.1800 yıllarından beri Trabzon/Of bölgesindeyiz.Horosan bölgesindeki Çakır'lar hakkında sizinle yazışmak isterim.Slm. Email; cakir.hayrettin@hotmail.com

Yorumu oyla      6      4  
Zeki UMUDUM 12 Nisan 2011 Salı  15:42

Araştırmalarınızı ve yazılarınızı,kitabınızı okudum. Çok güzel yazıyorsunuz. İyi araştırıyorsunuz. Dikkatimi çeken bir durum var. Umudum köyüne de sıkça gittiğinizi yazıyorsunuz ama Umudum köyü ve Umudum Baba hakkında hiç bilgi vermiyorsunuz.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva