Tuz tüketimi Türk mutfağının vazgeçilmezi halinde. Hatta bu tüketim bazen aşırıya da kaçabiliyor. Sağlık Bakanlığı, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen fazla tuz tüketimine karşı bir dizi mücadele başlattı. Bakanlık, bu yolda bazı eğitimler ve kampanyalar düzenleyerek tuz tüketimini azaltmaya çalışıyor.
Tuz tüketimine karşı uyarılarda bulunan Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Uçar, gereğinden fazla tuz tüketmenin hipertansiyon, damar sertliği ve çeşitli kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını belirterek, “Aşırı tuz ve hareketsiz yaşam hastalıklara brazzers porno yakalanmayı kolaylaştırıyor. Ülkemizdeki tuz tüketimiyle ilgili bir yapılan araştırmanların vahametini çok kötü. Elde edilen sonuçları oldukça ürkütücü. Türk insanı günlük 18 gram tuz tüketiyor. Bu rakam kişide hipertansiyona neden olabilecek seviyede. Ülkemizdeki tuz tüketimi, dünya ortalamasının üç kat üzerinde. Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketim miktarı, yaklaşık 18 gram. Ekmek, en önemli tuz kaynaklarından biridir. Ülkemizdeki ekmek tüketimi dikkate alındığında günlük 7 gramdan fazla tuzu sadece ekmek yiyerek aldığımız gösterildi.” dedi.
GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİ
Her gün 5 gram tuz tüketiminin vücuda yeterli olduğunu belirten Dr. Uçar, “Oysa tavsiye edilen günlük tuz tüketim miktarı sadece 5 gramdır. Tuz, yüzde 60 sodyum ve yüzde 40 klor içerir. Bedenimizin çeşitli fonksiyonları yerine getirebilmesi için bu iki maddeye de ihtiyacı vardır. Bu sebeple mutlaka alınmalı ancak ihtiyacın fazlası tüketilmemelidir. Azı da, çoğu da zarardır. Sodyum, su tutma özelliği sebebiyle, vücudun sıvı hacmini dengede tutmada görev alır. Tüm vücudun gerektiği gibi çalışabilmesi için sinir hücrelerinin iletimi son derece önemlidir ve kusursuz işlemesi gerekir. Sodyum, su tutmanın dışında sinir hücresi iletiminde de ihtiyaç duyulan bir elementtir. Gereğinden fazla tuz tüketmek; başta hipertansiyon, damar sertliği ve çeşitli kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Fazla tuz tüketiminin yanında, hareketsiz yaşam, fazla kilo ve sigara tüketimi de söz konusu ise, tuz sebebiyle oluşabilecek hastalıklara yakalanma riski kat ve kat artıyor.” diye konuştu.