ERZURUM ARAŞTIRMASI
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Sibel Güven ve Araştırmacı Selçuk Sertesen, Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK)’ı ziyaret etti. Erzurum’un sosyo-ekonomik durumu üzerine geniş kapsamlı bir araştırma yürüten TEPAV için şehrin sektörler bazındaki mevcut durumu ve potansiyeline ilişkin Erdal Güzel’den bilgiler alan Güven ve Sertesen, araştırmanın sonuçlarıyla Erzurum ekonomisinin bir fotoğrafının çekilmiş olunacağını kaydettiler. ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un, öteden beri ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Tarım ve hayvancılık sektörleri, Erzurum ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor olmasına rağmen arzu edilen standartları yakalayamamıştır. Bugün Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde, hayvancılık sektörü olabildiğince gelişmiş ve gelişen dünya ölçeğine uyum sağlanmıştır. Öyle ki, oralarda 15 bin baştan 50 bin başa kadar hayvan çiftlikleri, yanı sıra gelişmiş et entegre tesisleri mevcut iken, Erzurum’da bu ölçekte olmasa da, şehrin potansiyeline rağmen bile arzu edilen hedef tutturulamamıştır.” diye konuştu.
ERZURUM’UN TEMEL SORUNU GÖÇ…
Tarım ve hayvancılık faaliyetlerin daha çok yoğunlaştığı kırsal kesimin, sektörde yaşanan sıkıntılar nedeniyle göçe yöneldiğini ve Erzurum’da hem kırsaldan kente, hem de kent merkezinden batıya doğru nüfus kaybının görüldüğünü anlatan Erdal Güzel, göç hareketinin temel nedenlerinin arasında işsizlik ve yoksulluğun en üst sıralarda yer aldığını ifade etti. ERVAK Başkanı Erdal Güzel, göçün önlenmesi noktasında acil çözüm yolu olarak, yeni iş alanlarının açılması ve istihdam sağlanmasını gördüklerine dikkati çekerek, şu an itibariyle çağrı merkezleri dışında gençlerin istihdamına yönelik atılımın bulunmadığını belirtti. Çağrı merkezlerini, Erzurum için sadece bir ara istasyon olarak gördüklerini söyleyen Güzel, daha çok geleceğe yönelik, kalıcı ve çok daha fazla katma değer üreten projelere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
GÜVEN’DEN ÇAĞRI MERKEZİ VURGUSU…
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Sibel Güven ise, çağrı merkezlerinin önemine vurgu yaptı. Erzurum’un, özellikle sağlık hizmetleri sektörüne yönelik olarak oluşturulan çağrı merkezlerine ev sahipliği yapabileceğini anlatan Güven, “Erzurum’da sağlık sektörüne yönelik çağrı merkezleri açılmalı, hatta sayısı çoğaltılmalıdır. Özellikle gençlerin istihdam edilmesi noktasında bu yönde alınacak tedbir, kısa vadede göçün önüne geçilebilmesine de imkan tanır.” dedi.
Öte yandan Erzurum’un, özel sektörün de dikkatini çekebilecek birçok yatırım altyapısına sahip olduğunu kaydeden Güven, şehrin gelecekte çok önemli yatırımların merkezi olacağına inandığını sözlerine ekledi.