ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
4 kişiye umut oldu
4 kişiye umut oldu
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
HABERLER>BÖLGEDEN
11 Kasım 2014 Salı - 16:12

Gazeteciler turizm ve tanıtımı irdeledi

KUDAKA destekli "Turizm İnovasyonla Gelişir, Tanıtımla Büyür" projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayla Bayburt’un turizm potansiyelini masaya yatırdı.

Gazeteciler turizm ve tanıtımı irdeledi

Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, KUDAKA destekli "Turizm İnovasyonla Gelişir, Tanıtımla Büyür" projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayla Bayburt’un turizm potansiyelini masaya yatırdı.
Bayburt’un tarihi ve turistik yerlerine turların düzenlendiği program kapsamında gerçekleşen çalıştaya, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal ve bölgeden gazeteciler katıldı.
Şair Zihni Kent Ormanı'ndaki Bayburt Belediyesi Bağevi’nde gerçekleşen çalıştayda konuşan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Baksı Müzesi’nin müthiş bir proje olduğunu ama Bayburt’tan Baksı Müzesi’ne giden yolun çileli olduğunu belirterek, yolun mutlaka iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaparken, Basın İlan Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, öncelikli olarak Bayburt’un bir turizm master planının hazırlanması gerektiğini ve 3 günlük gezi sonucunda Bayburt’un mutfak, ehram ve taş üçgeninde ön plana çıkabileceğini gözlemlediğini belirtti.
 Katılımcıların konuşmalarının ardından söz alan Belediye Başkanı Mete Memiş, “Bayburt’u yukarıya taşıyacak kanaatlerinizi bizimle paylaştınız, bizde bu eleştirilerinizden ve tavsiyelerinizden kendimize bir yol haritası çizeceğiz” dedi. Konuşmasında Bayburt Kalesi’ne özel vurgu yapan Başkan Memiş, kalede kazı çalışmaları başlatacaklarını ve bunun için ilk girişimlerin yapıldığını da dile getirdi.
 Baksı Müzesi’nin Bayburt için önemine değinen Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ise, Baksı Müzesi yolunun iyileştirilmesi konusunu önemsediklerini ve Taşhan, Kırkçeşmeler ve Ulu Camii bölgesinde yapmayı planladıkları projeden bahsetti.
 Çalıştayda yapılan konuşmalardan özet bölümler şöyle:
 NURİ KOLAYLI (TÜRKİYE GAZETECİLER KONFEDERASYONU GENEL BAŞKANI)
“Bayburt’a bu üçüncü kez gelişim. İlk geldiğimde yurttan bozma bir otelde kaldık. Yurt olarak yapılmış ve yurda benzeyen bir yerdi. Şuan ne durumda bilmiyorum. Ana kapıdan girerken ayakkabıların çıkarıldığı bir yerdi. İkinci geldiğimde Bayburt Üniversitesi Konuk Evi’nde kaldık. Bu gelişimizde yine ordayız ve geliştiğini gördük. Bu tür tesislerin çoğaltılması lazım. Baksı Müzesi yolu çok çileli. Oraya müthiş bir yatırım yapılmış ama gidiş altyapısının mutlaka elden geçmesi lazım. Gerçekten müthiş bir proje. Avrupa Konseyi ödülü de alması çok önemli. İkinci kez gittim ve daha gelişmiş gördüm. Bayburt için çok önemli, onun için mutlaka elden geçmesi lazım. Taşhan çevresinin mutlaka turizme kazandırılması lazım. Bunu da söylemiş olalım. Bursa Kapalı Çarşı misali otantik bir havaya kavuşturulmalı diyorum.”
MUSTAFA ARSLAN (BASIN İLAN KURUMU YÖNETİM KURULU ÜYESİ)
“Öncelikle şunu hatırlatmak istiyorum. Bayburt denildiğinde iki şey aklıma geliyor. Biri Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası’na söylenmiş, “Bayburt Bayburt olası böyle zulüm görmedi” sözü zihnime kazınmış, ikincisi de son dönemde Baksı Müzesi. Demek ki biz dışarıdan baktığımızda Bayburt’la ilgili bunu gördük. Şimdi turizm değerleri olarak baktığımızda ise ancak kendimiz olduğumuzda, başkalaşmazsak herhalde fayda elde etmiş oluruz. Hakikaten Bayburt yarını kurabilmek için düne dayanılabilecek bir coğrafya. Kültür olarak, insan kaynakları olarak oldukça zengin. Bir turizm master planı hazırlayarak başlamak ve ondan sonra aşama aşama uygulama planlarının öncelik sıralamasına konulması gerekiyor. Tabi bunları kaynak sorunun çözülmüş sayarak söylüyorum. Gezimiz sonucunda 3 hususun öne çıkacağını belirledim. Mutfak, ehram ve taş. Taşın biraz geri kaldığını üzülerek gördük. Şehrin dokusu içerisinde var olan binaların ön plana çıkması gerekiyor. Bayburt Kalesi bu haliyle uygun değil bana göre. Derli toplu olması gerekiyor. Kazıların yapılmasını sağlamak güzel olur. Bayburt’un uluslararası turizm konusunda Baksı Müzesi’nin çok önemli bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Yolu iyileştirilebilir ama çok fazla da moderniteyi sokmadan.. İnsanlar o coğrafyanın insanına dokunmak istiyorlar çünkü. Bu çerçevede turizm açısından amaca uygun bir internet sitenin kurumlar tarafından yapılabilir. Yönlendirme levhalarını bir daha ele almak lazım. Bayburt dışından gelen insanlar için gerekli. Aydıntepe Yer Altı şehrini gördük. Orada tabi rehberler olmalı. Üzüldüğüm bir şey Bayburt’ta minarelerdeki taşı gördük çok mutlu olduk ama bölge taşının kalitesinin dışında bir taş kullanılarak şelale yapılmış oraya. Camilerimizin ulu camii de olduğu gibi çinko yerine kurşunla taş yapıyı ve içerdeki ahşabı tamamlayıcı olarak ele alınmasının da faydalı olacağını düşünüyorum. Camilerimizin etrafındaki sonradan yapılmış sıvaların da sökülerek taşın ortaya çıkması tarihin daha iyi algılanması açısında önemli olur diyorum. Taşhan çevresinin de mutlaka turizme kazandırılması gerekiyor.”
SEFA ÖZDEMİR (GAZETECİLER KONFEDERASYONU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI)
“Bayburt’a gelmekten çok mutluyum. Altıncı kez buradayım. Hakikaten eksik çok ve altyapıda eksik var. Altyapı çalışması nedeniyle trafik çok sıkıntılı bu dönemde ve altyapı için Bayburt çok geç kalmış. Bayburt Üniversitesi Konuk Evi çok güzel ama bir resmi kurum yeri burası. Bayburt’un konaklama açısından yeni yerlere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yer Altı Şehri üzerinde yapılan şelale çok kötü durmuş.”
ŞEVKET ERZEN (ÇORUM GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI)
“Çorum’daki Bayburtluların ifadesine göre Çorum’da Bayburt’tan fazla Bayburtlu var. Özellikle bugün gittiğimiz Baksı Köyü 60 hane, Çorum’da 300 hane sadece Baksılı var. Osmanlı-Rus savaşından sonra özellikle gelip yerleşenler var. Bizde Çorum’da Bayburt’u yaşıyoruz ve tanıdığım bütün Bayburtlular mert, milli manevi değerlerine bağlı dürüst düzgün insanlar. Bayburt deyince aklımıza Dede Korkut, Bayburtlu Zihni, Temurağa barı ve mert insanları geliyor. Konaklama açısından 5 yıldızlı otel Bayburt’a şart ama Bayburt’un bir bütün olarak yıldız olması lazım. Altyapı çalışması başlamış biter ve bu bir keyfe dönüşür. Çoruh nehri şehre kazandırılabilir. İnanç turizmiyle bağlantılı sahabe ve yatırlar değerlendirilmeli. Yerel turizmde bunun da yeri var. Ve ayrıca dışarıdaki Bayburtlular’ın da Bayburt’a gelmelerinin sağlanması lazım. Merkezde de müzeler olmalı bana göre. Etnoğrafya Müzesi bu şehirde mutlaka olması lazım.”
AYHAN TÜRKEZ (İHLAS HABER AJANSI BÖLGE MÜDÜRÜ)
“Bayburt tarihle iç içe bir şehir. Ciddi bir tarihi altyapı var ama bu şekliyle turizm açısından bir yerlere gelinemez. Misal kış turizmi var Bayburt’ta ama Palandöken ve Sarıkamış’taki potansiyeli bir türlü sağlayamadı. Bayburt Kalesinin durumu maalesef çok kötü. Kop Kayak Merkezi’nin ciddi bir şekilde ele alınması lazım. Ben aynı zamanda Türkiye Buz Pateni Federasyonu’nun yönetimindeyim. Belediye Başkanımızla federasyonla işbirliği içerisinde Bayburt’a bir buz pisti kazandırılıp, yarışmalar yapılabilir. Bu zor bir şey değil ve ciddi de bir maliyet gerektirmiyor. Yayla turizmi de Bayburt için önemli bir potansiyel kanaatimce. Ayrıca Dede Korkut Şöleni’ne önem verilmeli diye düşünüyorum. Bu Bayburt’ta marka bir festival olabilir. Çoruh Nehri kent için önemli bir avantaj mutlaka değerlendirilmeli”
MEHMET EMİN TURPÇU (KIRŞEHİR GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI)
“Bayburt deyince akla Çoruh Nehri ve Bayburt Kalesi geliyor. Benim düşüncemdeki Bayburt daha yeşildi ama bu anlamda Kırşehir’den farksız olduğunu gördüm. Ağaçlandırmaya önem vermek ve Çoruh Nehri ile Bayburt Kalesi’ni şehir turizmine kazandırmak lazım.”
YAŞAR YILDIZ (BAYBURT GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI)
“Katılımınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Ben ilave olarak sadece şunları söylemek istiyorum. Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri daha genişletilerek, Türk Dünyası da bunun içine daha çok katılarak geliştirilebilir. Çok yakın gelecekte turizm açısından neler yapılabilir. Bizim yanı başımızda bir turizm patlaması yaşayan bir yer var. 62 kilometre uzaklıkta Uzungöl var. Buraya gelenlerin bir şekilde Bayburt’a çekilmesi lazım. Orada 1 hafta konaklayan turist dolaşmak istiyor. Turizm altyapısı ve ulaştırma iyileştirilirse sanıyorum bu turlara Bayburt’u da dahil edebiliriz.”
Memiş: “Bayburt Kalesi’nde kazıları başlatacağız”
 “Bayburt’u yukarıya taşıyacak kanaatlerinizi bizimle paylaştınız, bizde bu eleştirilerinizden ve tavsiyelerinizden kendimize bir yol haritası çizeceğiz. Bu şehrin turisti ağırlayacak konakları yoktur. Belediye Başkanı olarak bunu iyi biliyorum. Bayburtlu otel işletmecilerini Bayburt’a davet ettim ve kendilerine her türlü kolaylığı sağlayacağım. 10 gün öncede İstanbul’da bu çağrımı tekrarladım. Altyapı problemi Bayburt’un ciddi bir temel problemi. Marka şehirlerin oluşması adına bu problemin çözülmesi gerekliydi. Kanalizasyon, içme suyu ve arıtma. Çoruh Nehri Bayburt için önemli. Bizi öncelikle bunu çözüyoruz. Çoruh Nehri’ni kanalizasyondan kurtarıyoruz. Dede Korkut Şölenleri’ni 2015’den başlayarak daha genişleştirilmiş bir şekilde gerçekleştireceğiz. Bayburt Kalesi’nin bakımı şuanda Bayburt Belediyesi’nde ama Aralık sonu itibariyle bu süre tamamlanıyor. Ben kalenin yeniden belediyeye bırakılması yönünde talepte bulundum. Bu olursa planımız kazıları başlatacağız. Erzurum’da bu işi yapan kişi benim çocukluk arkadaşım. Van 100. Yıl Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nden de kazı çalışmalarının yapılacağının sözünü aldım. Milattan önce 2000 yılına ait olan 4000 yıllık mazisi olan kalede suluklarımız var. Bayburt Kalesi’nde bu kazılar yapılacaktır.”
ÖZBEK: “ULU CAMİİ VE TAŞHAN’IN ÇEVRESİYLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VAR”
 “Baksı Müzesi’ni önemsiyoruz. Laleli Barajı meselesi var Bayburt’un. Benimde karşı olduğum bu projenin yapılmamasını istiyoruz. Laleli Barajı dolayısıyla o bölgeye kalıcı şeyler yapamıyoruz. Biz Baksı Müzesi’nin 45 kilometreli yolunu iyileştirerek en azından 20 dakika da gidilecek bir yol haline getirilmesi lazım. Bu fikri önemsiyor ve katılıyorum. Dışarıdaki Bayburtlular’ın Bayburt’a gelmesi turizm açısından çok önemli. Ulu Camii ve Taşhan’ın çevresiyle ilgili düşünceler var. Zamanında buralar satılmış. O bölgenin temizlenmesi 150 trilyon üzerinde bir maliyet. Sadece Taşhan çevresinin temizlenmesi için sadece 30 trilyon lazım. Tabi bu Türkiye’nin ekonomisiyle ilgili de bir durum. Şimdi biz ne yaparsak yapalım Kültür Bakanlığı’nın böyle bir bütçesi yoktur ama şunu ben düşünüyorum. Özellikle o bölgede bizim eski binalarımız var. Belediye, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve vatandaş işbirliği ile o bölgeyi trafiğe kapatarak sadece açık alışveriş merkezi oluşturabilmek. Bayburt taşı kaplamasıyla bezenecek otantik alışveriş merkezi yapılabilir. Altyapı çalışmasında sonra oradaki esnaf arkadaşlarla da görüşerek bu fikrimizi uygulama aşamasına getirmeye çalışacağız.”
 

 
OBM’de Aşure Günü
 
ATAÜNİ Ertuğrul’un yasını tutuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Rahmet ve minnetle anıyoruz’
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin ...
‘AK Parti bir hizmet davasıdır’
AK Parti Aydıntepe ilçe başkanlığına, yeniden Siyami Kabak getirildi.
‘Benim sözüm de havada kaldı’
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Karsspor tesislerin elektriğinin ...
 
Erzincan Cumhurbaşkanı’nı ağırlayacak
AK Parti Erzincan İl Başkanlığı'nca düzenlenen toplantıda Cumhurbaşkanı ...
Kazlar askıya çıktı
Çıldır ilçesinde kazlar kesilip, temizlenip kuruması için hazırlanan askılarda yerini aldı.
Aşkale’de Aşure Günü etkinliği
Aşkale İlçesi’nde Muharrem ayı ve Aşure günü dolayısı ile Aşkale Hayır ...
 
Arpaçay da 94.yıl coşkusu
Kars’ın Arpaçay İlçesi’nin düşman işgalinden kurtuluşun 94. Düzenlenen ...
Yaylada mahsur kalan köylüler kurtarıldı
Ardahan'ın Hanak ilçesi Koyunpınar Köyü yaylasında kar yağışı ve tipi ...
Doğu’nun yarısında yaz, yarısında kış var
Türkiye'nin bir bölümü kar altında kalırken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva