Uluslararası Denetimli Serbestlik Bağlamında Suç Sosyolojisi Ve Rehabilitasyon Uygulamaları Sempozyumu Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda yapıldı.
Sempozyuma; Erzurum Milletvekilli Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Ünal Bingül, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Metin Kahraman, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Mustafa Çetin, ulusal ve uluslararası üniversitelerden katılım sağlayan öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan, Atatürk Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Akpolat katılımcılara, sempozyum hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Akpolat: “Bu projede amaçladığımız, AB ülkeleri arasındaki, hükümlülerin rehabilitasyonu konusunda, tecrübelerimizin paylaşılmasıdır. Bu itibarla eğitimcilerin ve uygulayıcıların bilgi ve görgülerini karşılıklı olarak geliştirilmesi için birbirlerini ziyaret ederek yerinde bilgilenmeleri, gözlem yapmaları, fikir teatisinde bulunmaları önem arz etmektedir. Ortak toplum yaratma ideali için ortak sorunlara benzer çözümleri uzlaştırmalarının da gerekli olduğu düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.
Rektör Çomaklı: “Atatürk Üniversitesi 61 Yıllık Bir Geleneğin Üzerinde Yükseliyor”
Atatürk Üniversitesinin 61 yıllık bir geleneğin üzerinde yükseldiğinin bilincinde olarak Yeni Nesil Üniversite vizyonu ile yoluna devam ettiğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bilim, teori ve üniversitelerin sürdürülebilirliği açısından elzemdir. Biz bu bilinç ile üniversitemizin her bilim dalını toplum ile ilişkileri bağlamında destekliyoruz. Bugün burada bir araya gelmemizin de sebebi budur. Türkiye’de sosyal bilimlerin ilerlemesi ancak kendi toplumsal gerçekliğimiz ve sorunlarımız üzerine uygulamalı bilimsel çalışmalar yapmak ile mümkündür. Dezavantajlılık ve suç sosyolojisi çerçevesinde ve denetimli serbestlik uygulamaları bağlamında gerçekleşen bu sempozyum, bu konudaki ulusal ve uluslararası birikime katkı sağlayacaktır.”
“Dezavantajlılık Kader Değil Toplumsal Koşulların Ürünüdür”
Gelişmişliğin en önemli kriterlerinden birisinin de toplumsal sorunlara bilim ışığında yaklaşmak ve çözümler üretmek olduğunu altını çizen Rektör Çomaklı: “Dezavantajlılık kader değil toplumsal koşulların ürünüdür. Suçun da bir olgu ve suçlunun da bir sonuç olduğunu bilim ışığında fark edip çözümler üretebilirsek bu süreç aynı zamanda toplumun kendini korumasına ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilirliğine hizmet edecektir. Bilimin ortak akıl ile kamu yararına yapılan bir etkinlik olması, bir devlet üniversitesi olan Atatürk Üniversitesinin de önem verdiği bir husustur. Bu sempozyum aynı zamanda üniversite olarak yürütücüsü olduğumuz Erasmus + KA2 kapsamındaki “AB Ülkelerinde Hükümlülerin Rehabilite Edilmesi Deneyimlerinin Paylaşılması ve İyi Uygulamaların Geliştirilmesi” adlı projemize de destek olacaktır.
Bu vesile ile katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal: “Ülkemizde tüm kurumların birlikte çalışması sorunlara bütünsel bir bakış açısı kazandırıyor”
Denetimli Serbestlik hakkında genel bir değerlendirme yapan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal ise, “Malumunuz bugün Atatürk Üniversitemiz ile Cumhuriyet Başsavcılığımız Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün işbirliği ile düzenlenen "Uluslararası Denetimli Serbestlik Bağlamında Suç Sosyolojisi Ve Rehabilitasyon Uygulamaları Sempozyumu" için bir aradayız.
Ülkemizde tüm kurumların birlikte çalışması, birbirimize farklı tecrübe ve bilgilerimizi aktarma fırsatımızın olması sosyal sorunları farklı açılardan bütünsel bir bakış açısı ile anlamamıza fırsat vermektedir.
Bu vesileyle; özelikle bu sempozyumun düzenlenmesine verdiği desteklerden dolayı Cumhuriyet Başsavcılığımız Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitemizin değerli Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu sempozyumun teşkilatımız ve tüm milletimiz için faydalı ve hayırlı hizmetlere vesile olmasını temenni eder, siz değerli tüm misafirlerimize ve sunum yapacak değerli hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür eder saygılar sunarım” şeklinde konuştu.
Başkan Sekmen: “Denetimli Serbestlik Uygulamasından Faydalanan Bireyler İş Ve Sosyal Hayata Adaptasyon Kaygısı Yaşamamalı”
Toplumun refahı ve sosyal hayatın düzeni için oldukça önemli bir sempozyum olduğuna vurgu yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: “Suçun karşılığı olarak iki yöntem karşımıza çıkıyor. Bunlardan birincisi suçu işleyen kişinin bu suçun cezasını çekmesi. Bu cezayı çekerken suç işlemiş bireylerin mutlaka bir eğitimi tabi tutulması gerekiyor. Bir diğer uygulama ise şartlı olarak serbest bırakılan ya da beraat eden vatandaşlarımızı mutlaka topluma kazandırmamız gerekiyor. Bu bireyler tahliye edikten sonra iş ve sosyal hayata adaptasyon kaygısı yaşamamalı. Bu bağlamda yapılan çalışmaları önemsiyor, atılacak tüm adımlara elimizden gelen desteği vereceğimizi belirtmek istiyorum. Bu vesileyle başta Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyor, böylesine önemli bir görevi yürüten hocalarımıza başarılar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Milletvekili Ilıcalı: “Üniversite-Toplum İşbirliği Açısından Bu Tür Programlar Oldukça Önem Arz Ediyor”
Atatürk Üniversitesinin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı: “Ülkemizin geleceğine yönelik atılması gereken adımları çeşitli platformlarda zaman zaman ifade ediyorum, sonra bir bakıyorum Rektörümüz ‘bu konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yürütüyoruz’ diye mesaj atıyor, başka bir konuyu dile getiriyorum akabinde Rektörümüz ‘alanında uzman akademisyenlerimiz bu konu üzerine projeler üretiyor’ şeklinde bilgi veriyor. Bu tür gelişmeler bizlere gurur veriyor. Kendilerini tebrik ediyorum. Geçen haftalarda bizimde davetlisi olduğumuz, geniş kapsamlı bir konferans gerçekleşti. Dönüşümün başlangıcı olarak atılan adımlar Atatürk Üniversitesinin hedefine emin adımlarla yürüdüğünün bir nişanesi olarak dikkat çekiciydi. Bugün de üniversite-toplum işbirliği çerçevesinde önemli bir program gerçekleşiyor.
Toplumumuz bu tür projelerle daha yaşanabilir hale gelecektir diyerek Atatürk Üniversitesi ile Cumhuriyet Başsavcılığımız Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Üç oturum şeklinde gerçekleşen program, katılımcıların konuşmaları ile son buldu.