ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>ASAYİŞ
5 Ağustos 2014 Salı - 14:53

Erzurum Emniyet Müdürlüğü uyardı…!

Son günlerde ülke genelinde meydana gelen cep telefonu dolandırıcılığı olaylarında artış yaşanması üzerine, Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nden bir açıklama yapılarak vatandaşlar uyarıldı.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü uyardı…!

 ERZURUM (İHA) - Son günlerde ülke genelinde meydana gelen cep telefonu dolandırıcılığı olaylarında artış yaşanması üzerine, Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nden bir açıklama yapılarak vatandaşlar uyarıldı.

Yapılan açıklamada, cep telefonu dolandırıcılarının ilginç yöntemlere başvurdukları belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: “Türkiye'de telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri çeşitli yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor. Dolandırıcılar, bilgisayar programı yardımıyla 155 Polis İmdat hattından arıyormuş izlenimi vererek, rastgele seçtikleri kişileri arıyor.

 KENDİLERİNİ HÂKİM, SAVCI, POLİS OLARAK TANITIP SİZDEN PARA TALEP EDEN DOLANDIRICILARA İTİBAR ETMEYİNİZ.

 Kendisini Polis ya da Savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söylüyor. Kendisini emniyet amiri, rütbeli asker, hâkim veya savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, çeşitli vaatlerde bulunarak kişileri dolandırıyor.

 NASIL YAPIYORLAR?

 Yapılan dolandırıcılık olaylarında şüpheliler bir cep telefonundan kurbanlarını arayarak kendilerini polis, savcı hatta hakim olarak tanıtıyorlar. Çoğunlukla gazeteler ya da internet sitelerinden büyük davaları takip eden savcıların adını öğrenerek kullanan dolandırıcılar, mağdurlara karşı fondan gelen polis telsiz sesi eşliğinde konuşarak şüphelilerin banka hesaplarının ve kimlik bilgilerinin terör örgütü tarafından ele geçirildiğini, adlarına sahte kredi kartları çıkarıldığını belirterek kendileriyle sözde ortak çalışmalarını veya haklarında "tutuklama" kararı çıkmak üzere olduğunu söyleyerek kurbanlarını korkutan şüphelilerin sözde sanıkları yakalamak için banka hesaplarında hareket olmasını gerektiği bu amaçla verecekleri hesap numaralarına para transfer etmelerini istiyorlar. Şüpheliler kurbanlarına operasyonun tamamlanmasının ardından paralarının "örtülü ödenek" hesabından kendilerine gönderileceğini söylüyorlar. Şüpheliler son zamanlarda ise yöntem değiştirerek dolandırıcılık olaylarında, mağdurlardan para ve altınları çöp tenekelerine veya verdikleri adreslere bırakmalarını istiyorlar. Trabzon'dan uçağa binerek İstanbul'a geldiği yanında getirdiği içinde para ve ziynet eşyası bulunan çantayı şüphelilerin istediği çöp tenekesine bıraktıktan sonra tekrar uçakla Trabzon'a döndüğü, bir başka olayda kendisini arayan kişinin büyük bir davanın savcısı olduğuna inanan bir ev hanımının önce bankada bulunan 12 bin dolar parasını istenen hesaba havale ettiği, bir gün sonra tekrar arayan kişinin "Sizin evinizdeki altınları terör örgütünün parasıyla satın aldığınızı düşünüyoruz. Altınları kontrol edeceğiz." demesi üzerine aynı kadının bu kez evinde bulunan altınları bir torbaya koyarak kapıya gelen polis zannettiği şüpheliye verdiği örnek olaylar arasındadır. Bazı olaylarda kurbanların kendilerini uyarmak için telefonla arayan gerçek polislere "Siz sahte polissiniz. Ben onlara inanıyorum. Parayı gönderiyorum." dedikleri bilinmektedir.

 NE YAPILMALI?

- Adliyede yapılan işlemler, soruşturmalar ile ilgili Hakim ve Savcılar tarafından herhangi bir para ve ziynet eşyası talebinde kesinlikle bulunulmaz, bu şekilde bir talep yapılırsa dikkate alınmamalıdır.

- Emniyet birimlerinde verilen hizmetlerle ilgili vatandaşlardan her hangi bir ücret kesinlikle talep edilmez, aksi bir talep ile karşılaşıldığında dikkate alınmamalıdır.

- Bu tür telefon alan kişiler karşı tarafın söylemlerine asla itibar edilmemeli, herhangi bir hesap numarasına para kesinlikle yatırılmamalı, dolandırıcıların verdikleri adreslere ziynet eşyası ve para kesinlikle bırakılmamalı, bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetine zaman kaybetmeden gidilmeli veya ücretsiz olan 155 - 156 nolu telefon numaraları aranarak kolluk kuvvetine bilgi verilmelidir.

- Kolluk hizmetlerinde halkımızın can güvenliği esas alındığından operasyonel bir faaliyet içerisine kesinlikle vatandaşlarımız dâhil edilmez. Aksi bir söyleme kesinlikle itibar edilmemelidir.

-Herhangi bir konu ile ilgili olarak vatandaşımızın bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, polis veya jandarma ilgili ile mutlaka yüz yüze görüşme yapar. Aksi bir duruma itibar edilmemelidir.

- Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler arasında olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi açıklamalara asla itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgilerini, TC kimlik numarasını, hesap numarasını ve banka kartı şifrelerini vermemelidir.

-Kaynağını bilinmeyen havale ve EFT’yi kabul edilmemelidir.

-Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duyulsa bile buna asla itibar edilmemelidir.

-Vatandaşlarımız bu tarzda bir olay yaşadığında en yakın kolluk kuvvetine gitmelidir.

- Bilgi teknolojileri iletişim kurumu vatandaşlarımızın kendi üzerlerine kaç adet hat açıldığını öğrenebilecekleri “Mobil Hat Sorgulama Sistemi“ ortamını oluşturmuştur. Bu web sayfasına“https://hat-sorgulama.btk.gov.tr” internet adresinden ulaşılabilmektedir. 02/01/2013 tarihinden itibaren kullanıma açılan sistem vasıtası ile vatandaşlarımız bilgileri dışında kendi üzerlerine açılan hatları öğrenerek, bu hatları kapattırmak için GSM operatörlerine başvurmalıdır.”

 
Bucaspor, Erzurum kampı başladı
 
Görme Engelli Öğrencilerden Büyük Başarı.
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu Aşağıkumru’da kavga: 2 yaralı
Oltu’da iki kişi arasında çıkan yumruklu kavgada iki kişi yaralandı.
Aşkale yolunda kaza: 1 yaralı
Erzurum’da direksiyon hakimiyetini kaybeden otomobil takla atması sonucu 1 kişi yaralandı.
Seyir halindeki kamyonet kül oldu
Erzurum’ da seyir halindeki kamyonet, çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi
 
Gölbaşı’nda su saati hırsızlığı
Erzurum’da meydana gelen olayda beş katlı apartmanın su saatleri ve bataryaları çalındı.
Maden Köprübaşı’nda kavga: 2 yaralı
ispir ilçesinde çıkan kavgada iki kişi yaralandı.
Gürcükapı’da bıçaklı kavga: 1 yaralı
Erzurum’da iki kişi arasında çıkan kavgada bir kişi bıçakla yaralandı.
 
Gürcükapı’da kaçak sigara operasyonu
Erzurum’da polis ekipleri tarafından yapılan uygulamalarda bin 750 paket ...
Yenişehir’de otomobiller çarpıştı: 4 yaralı
Erzurum’da iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 4 kişi yaralandı.
Erzincan yolunda uyuşturucu operasyonu
Erzincan Erzurum Karayolu üzerinde özel bir firmaya ait şehirlerarası ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva