YARSAV eski Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında 'adil yargılamayı etkileme' iddiasıyla açılan davanın duruşması Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde yapıldı.
Eminağaoğlu, duruşmaya eşi ve bir çocuğuyla birlikte katıldı. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri de destek için duruşmada hazır bulundular.
//EMİNAĞAOĞLU SAVUNMA YAPTI
Eminağaoğlu savunmasında, iddianamede yer alan açıklamalarının YARSAV başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar olduğunu belirterek, "Hükümet YARSAV'ı kapatmak için 2 kez yasa tasarısı hazırlamış, bunu başaramayınca aynen Kenan Evren'den kopya çekerek, beni YARSAV Başkanı olarak yargı önüne çıkarma yoluna gitmiştir. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nde mevcut yönetimin faşist yönetim olduğunu belgelendiği bir davadır" dedi.
//ERZURUM DAVASI
"Erzurum'da Cumhuriyet, burada Cumhuriyet hukuku yargılanmaktadır" diyen Eminağaoğlu, "Ancak biz yargı olarak, her zaman, herkese hukuk istiyoruz ve her zaman adil olacağız. Bundan asla ve asla sapmayacağız. Nerede hükümeti yargılayan bir yargı mensubu varsa benim gibi yargı önüne çıkartılmıştır. Ben Türk yargısına ve hukuka sonuna kadar güveniyorum" diye konuştu.
//DELİL İTİRAZI
Eminağaoğlu, mahkemeye delil olarak sunulan delillerinde hukuk dışı olduğunu ileri sürdü ve İstanbul Cumhuriyet Savcıları hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Eminağaoğlu'nun avukatı Ahmet Akgün de, Eminağaoğlu'nun Yargıtay mensubu olduğunu belirterek, yargılamanın usulü yönünden itiraz da bulundu. Akgün, Eminağaoğlu'nun sözlerinin 'anlatım özgürlüğü çerçevesinden söylenmiş sözler' olduğunu
ifade ederek, müvekkilinin beraatını talep etti.
//İTİRAZ REDDEDİLDİ
4. Ceza Daire Başkanı Osman Yaşar, usul yönünden yapılan itirazı, Yargıtay Yasasında 'yönteme aykırı bir durum' olmadığı gerekçesiyle reddetti. Duruşma, 'Sanığa TCK'nın 228.maddesinin uygulanması ihtimaline göre CMK'nın 226.maddesi uyarınca süre ve ek savunma hakkı' verilerek ileri bir tarihe ertelendi.
//EMİNAĞAOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
Duruşma çıkışı basın mensuplarına açıklamada bulunan Eminağaoğlu, "Bu dava, mevcut hükümetin faşist bir hükümet olduğunun tespit ve tescilidir" dedi.
Kendisini hukuku savunduğunu ve 'hukuk herkes içindir' dediği için yargı önüne çıktığını belirten Eminağaoğlu, şunları kaydetti:
"Ama benim 'görevi kötüye kullanmaktan' dolayı soruşturma açtığım kişi bugün başbakan. Ve bu kişinin dosyası dokunulmaz olarak TBMM'de. Onu soruşturan kişi olarak ben yargı önüne çıkartılıyorum ama o başbakan, bugünkü yargıya bile güvenmiyor ve Anayasayı değiştirerek, kendi yargısını getirmek istiyor."
Eminağaoğlu'na duruşma sonrası bir vatandaş tarafından çiçek verildi. Eminağaoğlu ve ailesi, 'Bağımsız Türkiye, bağımsız yargı' sloganları eşliğinde Yargıtay'dan ayrıldı.