Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi, bünyelerinde yer alan araştırma merkezlerinden faydalanmak, bu birimleri daha etkili ve verimli kullanmak adına ön görüşme gerçekleştirdi.
Turizm Uygulama Oteli Toplantı Salonunda gerçekleşen görüşmeye; Atatürk Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik ile DAYTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdullah Kılıç, Erzurum Teknik Üniversitesi adına ise Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kaymaz ile YÜTAM Müdürü Doç. Dr. Serkan Örtücü katıldı.
Taraflar; Atatürk Üniversitesi bünyesinde yer alan Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAYTAM) ile Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YÜTAM) arasında yapılması planlanan güç birliği için bir araya geldi.
“Devletimizin Sağladığı İmkânları En Verimli Şekilde Kullanıyoruz”
Araştırma ve uygulama merkezli çalışmaların üniversitelerin temel hedefleri arasında olduğunu, Yeni YÖK vizyonu içinde yer alan topluma katkı misyonunun ise ülke gelişimi için büyük önem arz ettiğini kaydeden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, devletimizin sağladığı imkânların en verimli şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi. İki üniversite arasında uzun zamandır planlanan güç birliğinin yavaş yavaş hayata geçirildiğine dikkat çeken Çomaklı, göreve geldikleri günden itibaren tüm görüşmeleri sonuç odaklı gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Ata Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi ile iş ve sanayi sektöründe hizmet veren tüm kurum ve kuruluşların ziyaret edildiğini hatırlatan Çomaklı, yapılan bilimsel çalışmalardan herkesin faydalanması için bu ve benzeri görüşmelerin sık sık yapıldığı bilgisini paylaştı. Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulması planlanan Soğuk Test Merkezi için Erzurum Teknik Üniversitesinin bilgi ve becerisinden yararlanılabileceğine değinen Rektör Çomaklı, yeni dönemde iki üniversitenin teknoloji ve insan gücünü birleştirerek bu alanlara yoğunlaşan bilim insanlarına ışık tutacak çalışmaların altına imza atacaklarını dile getirdi.
“Öngörülen Bu İş Birliği, Yatırım ve Üretim Açısından Büyük Önem Taşıyor”
Erzurum'un bu iki üniversiteden beklentileri olduğunu ifade eden Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, bu ön görüşme vesilesiyle iki üniversitenin güç birliği açısından ilk adımları attıklarını kaydetti. "Görevi devrettiğimiz zaman içimizin rahat etmesi için bu şehirde kalıcı izler bırakmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Çakmak, yatırım ve üretim açısından şehrimize katma değer sağlayacak çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi. DAYTAM ile YÜTAM iş birliğinin diğer üniversitelere de örnek olacağını belirten Çakmak bu ortaklığın bölge üniversitelerin de ilgisini çekeceğini söyledi.
İki üniversitenin de güçlü bir araştırma merkezi alt yapısına sahip olduğuna değinen Rektör Çakmak, her iki merkezde de online randevu sisteminin bulunduğunu, bu sistemlerin tek bir Ar-Ge portalı üzerinden hizmet verilmesinin öngörüldüğünü, bunun çok daha etkili olacağına inandıklarını aktardı. Ortak araştırma projelerini teşvik etmek, cihaz bilgilerine ortak platform üzerinden erişmek, ortak portal üzerinden randevu sistemini kullanmak gibi paylaşımların sunulacağı protokolde, iki üniversitenin tek bir vücut halinde çalışmalarını sürdüreceği üzerinde duran Prof. Dr. Çakmak, bu iş birliği görüşmelerine gösterdiği ilgi ve katkılardan dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı nezdinde emek veren herkese teşekkür etti.
DAYTAM, Araştırma ve Uygulama Merkezi Hüviyetini Yeniden Kazandı
DAYTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdullah Kılıç, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile birlikte göreve başladıkları günden itibaren ileriye dönük neler yapabiliriz, sorusuna cevap aradıklarını, bu kapsamda çalışma politikalarında önemli değişiklikler yaptıklarını vurguladı. DAYTAM 'ı, merkezi laboratuvar anlayışından çıkartarak tekrar araştırma ve uygulama merkezi hüviyeti kazanması adına üniversite yönetimi ile görüş birliğine vardıklarını aktaran Prof. Dr. Kılıç, bu noktadan hareketle devletimizin ortaya koyduğu sanayide ve teknolojide yerelleşme politikasına uygun şekilde çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
100’den Fazla Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencisi Çalışmalarını Yürütüyor
Başta ilaç endüstrisi olmak üzere tüm sanayi şirketlerine hizmet verdiklerini dile getiren DAYTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdullah Kılıç, ülkemizin ilaç sektöründe çizdiği yol haritası sonucunda yerelleşme ile birlikte 6 Milyon TL'nin ülke içerisinde kalmasının hedeflendiğini belirtti. Buna çözüm üretmek için firmaların ürettiği ilaçların pazara sunulmadan önce belirli testlerden geçtiğini ve bu testlerden olumlu sonuçlar elde edilmediği zaman ilaçların piyasaya sürülemediğini, DAYTAM olarak tüm ilaç firmaları ile iletişim kurduklarını ve bu testleri rahatlıkla yapabilecek donanıma sahip olduklarını ifade eden Merkez Müdürü Prof. Dr. Kılıç, diğer bir görevleri olan araştırma ve uygulama misyonunu da yoğun bir çalışma temposuyla yürüttüklerini, şu an da DAYTAM bünyesinde çalışma yapan yüksek lisans ve doktora öğrencisi sayısının 100'ü geçtiğini sözlerine ekledi.
“Bu Birliktelik, Şehrin ve Bölgenin Bilimsel Açıdan Üretkenliğine Katkı Sağlayacak”
Erzurum Teknik Üniversitesi Yüksek Teknoloji Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Serkan Örtücü, araştırma merkezlerinin üç boyutlu yapılara sahip olan birimler olduğunu dile getirerek birinci boyutunun kullanıcı ile ilgili, ikinci boyutunun araştırma merkezinin işleyişiyle ilgili, üçüncü boyutunun ise raporlama kısmıyla meydana geldiği bilgisini paylaştı. DAYTAM ve YÜTAM arasında yapılması planlanan iş birliğinin ön gördüğü bu online sistemin üçünü de içinde barındırdığını ve bu üç boyuta da kolaylık getirdiği bilgisini paylaşan Merkez Müdürü Örtücü, iki biriminde aktif olarak çalışmasına vesile olacak bu anlaşmanın şehrin ve bölgenin bilimsel açıdan üretkenliğine önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekti.